Hoe ik steeds meer door mijn angst ga

De laatste tijd ben ik erg bezig met het verbeteren van mijn blog. Misschien heb je opgemerkt dat ik enkele nieuwe rubrieken heb gemaakt zoals practice what you preach en het energiebericht. Deze veranderingen zijn soms erg moeilijk voor mij, omdat ik iets nieuws uit probeer… en het is dan ook lastig om te voorspellen wat de uitkomst gaat zijn. Dit vind ik heel erg lastig, want het zorgt ervoor dat er een grote angst in mij getriggerd wordt. Zelfs bij het schrijven van dit bericht voel ik deze angst alweer opkomen.

Angst houdt mij klein

Het gaat om de angst om mijzelf te laten zien. Om authentiek te zijn. Om nieuwe dingen te proberen. Als het kon, zou voor mij alles hetzelfde mogen blijven. Maar, helaas werkt het leven niet op deze manier. Alles verandert continu. En het is aan mij om mee te gaan met de verandering en te groeien of te blijven waar ik ben.

angst

Een tijdje geleden heb ik besloten om mijn blog nieuw leven in te blazen en het succesvol te maken. De eerste horde waar ik overheen moest: regelmatig een artikel schrijven. Ik had altijd het idee dat ik nooit met regelmaat een artikel zou kunnen schrijven. En ik heb ook altijd gezegd dat ik mezelf nooit een routine zou opleggen met betrekking tot het schrijven van artikelen. Dit was omdat ik eigenlijk bang was dat ik niet genoeg inspiratie of energie zou hebben om elke week een artikel te kunnen publiceren. Die angst zorgde ervoor dat ik mezelf klein hield.

Toch doorzetten en een goed resultaat krijgen!

Maar, zoals je weet, ben ik toch een routine gaan maken. Ik begon met een wekelijks artikel, wat eigenlijk al snel twee artikelen in de week werd. Mijn angst was dus ongegrond geweest! Het enige dat mijn angst had veroorzaakt was dat ik mezelf had klein gehouden en dat er precies gebeurde wat ik eigenlijk wilde voorkomen: voordat ik mijn blog nieuw leven inblies had ik last van een writers block waardoor ik enkele maanden niets had gepubliceerd.

Nadat ik deze horde had genomen kwam de volgende: meer van mezelf gaan laten zien. Want, een goed blog heeft niet alleen goede informatie, het gaat vaak ook over het persoonlijke verhaal van de schrijfster. Oh, wat heb ik het hier moeilijk mee gehad! Uiteindelijk heb ik een artikel geschreven waarin ik meer van mezelf liet zien. Wat jullie niet weten was dat ik het ontzettend eng vond om deze te plaatsen. Mijn angst was: ik geef mezelf bloot met iets waar ik mezelf heel erg voor heb geschaamd, misschien krijg ik wel negatieve reacties of willen mensen dit helemaal niet lezen. Ook deze angst was ongegrond: deze blog was eigenlijk best heel erg populair. Ik heb het dan ook over het artikel over hardlopen. Vrijwel elke reactie op dit blog was zeer positief.

angst

Blijkbaar was elke angst die ik ervoer ongegrond. Of in ieder geval de angsten die te maken hadden met het bereiken van mijn dromen. Heel lang heb ik mezelf klein gehouden uit angst voor: belachelijk gemaakt te worden, niet goed genoeg te zijn, er niet van te kunnen leven enz. Eigenlijk ben ik er nu wel klaar mee om mijzelf door die angsten te laten leiden. En ik heb ook aan mezelf bewezen dat de angsten die ik soms ervaar helemaal niet waar hoeven te zijn. Het enige dat ze mij brengen is dat ik verder van mijn droom kom.

Door de angst heen gaan en je droom bereiken

Wat ik hiermee wil laten zien: soms moet je door de angst heen om het echt kwijt te raken. Als je een angst voelt kun je namelijk twee dingen doen: niet doen wat je van plan was of je tanden op elkaar zetten en het tóch doen. Vaak zegt men dat echte helden mensen zijn die wel angst voelen, maar toch doorgaan. Wees de held in je eigen leven. Als je een droom hebt zijn er vaak een heleboel angsten die je hebt waardoor je droom heel ver weg lijkt. Toch kun je die droom bereiken als je elke keer een klein stukje door je angst heen gaat. Maak kleine stapjes, waardoor het meer behapbaar wordt. Uiteindelijk gaat het om de weg die je aflegt en niet om het eindpunt. Je leert namelijk het meeste van wat je onderweg tegenkomt!

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook, Twitter of Bloglovin?

17 reacties


 1. Ik herken het zelf ook. Dan slaap ik slecht omdat ik me ergens druk over maak en blijkt het achteraf allemaal reuze mee te vallen.
  Goed dat je steeds meer je angsten aan het overwinnen bent!

  Beantwoorden

 2. Dat is idd zo. Als je van je angsten wegloopt, overwin je ze nooit…..Maarja in sommige gevallen makkelijker gezegd dan gedaan

  Beantwoorden

  1. Dat is inderdaad soms makkelijker… toch kom ik mezelf dan toch weer tegen..

   Beantwoorden

 3. Wat mooi geschreven en goed van je!
  Ik ben ook meer persoonlijke stukken gaan schrijven op mijn blog. Eerst vond ik dat best eng, maar nu helemaal niet meer.

  Beantwoorden

  1. Wat goed. Ik vind het ook steeds minder eng:)
   Jij bent ook goed bezig!

   Beantwoorden

 4. Zeker waar en ook herkenbaar, Ik heb ook best veel angsten, zeker als het gaat om zelfvertrouwen, spreken voor grote groepen bijvoorbeeld.
  Tijdens mijn opleiding communicatie moesten we zo veel presenteren, uiteindelijk vond ik het niet eens meer zo erg maar als ik vooraf had geweten dat we dat zo vaak moesten doen had ik waarschijnlijk een andere opleiding gekozen.

  Beantwoorden

  1. Zo zie je maar dat als je iets vaak doet het steeds minder eng wordt. 🙂

   Beantwoorden

 5. Heel herkenbaar. Ik denk dat iedereen vroeg of laat eens door angsten geleid wordt, maar de vraag is natuurlijk hoe je daarmee omgaat. En jij doet dat dus heel goed. Petje af! Succes en wees ervan overtuigd dat je het kan en durft!

  Beantwoorden

 6. Ik denk dat iedereen wel last heeft van bepaalde angsten. T is alleen een kunst om er mee om te kunnen gaan he?

  Beantwoorden

 7. Heel herkenbaar, ik merk dat die consequentheid in mijn artikelen en upload schema echt wel heel erg helpen. Ook voor mijn eigen rust..
  En verder, gewoon doen! Ik krijg op de persoonlijkste artikelen de mooiste reacties!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.