Wat ik heb geleerd van hardlopen (met overgewicht)

Vandaag was ik buiten aan het hardlopen en ik liep naar huis nadat ik mijn rondje had voldaan. Plotseling hoorde ik een stem zeggen: “zo, zie je DAT daar lopen? Je denkt dat je er zo uit ziet? Nou, dat is echt niet zo hoor.” En die stem had het over mij tegen een andere (vollere) vrouw. Helaas had de vrouw die bij de stem hoorde niet door dat ik mijn muziek niet had aanstaan, omdat ik net een gesprek had gevoerd met een aardige mevrouw die mij complimenteerde met dat ik het hardlopen al zo lang volhield.

Dit zijn dus de twee soorten reacties die ik vaak meemaak als ik buiten ga hardlopen.

Schaamte voor mezelf

Die negatieve reactie is waarvoor ik altijd bang ben was als ik naar buiten ga om te hardlopen. Ik schaamde mij voor mijn (dikkere) lichaam. Die schaamte heeft er dan ook voor gezorgd dat ik heel erg lang het niet aan durfde om buiten te gaan hardlopen. Ik ging liever naar de sportschool waar het ‘veilig’ was. Uiteindelijk ben ik erachter gekomen dat ik de sportschool eigenlijk helemaal niet zo leuk vind en dat ik liever buiten ben tijdens het sporten.

hardlopen met overgewicht

Verschillende soorten reacties

Daarom heb ik een keer de stoute (hardloop)schoenen aangetrokken en ben ik naar buiten gegaan. Vol angst dat ik negatieve reacties zou krijgen. De eerste keer heb ik deze eigenlijk niet gehad. En de paar keren daarna kreeg ik eigenlijk alleen maar positieve reacties. Een vrouw die een duimpje omhoog hield. Een kind van ongeveer 9 jaar die naar mij toe kwam rennen en riep: “Goed bezig!”. Een oudere man die zei:”Goede pace!” (pace is de gemiddelde snelheid, kwam ik ook pas later achter). Eenmaal ben ik zelfs door een ‘haag’ van hardlopers gerend die aan de zijkanten stonden te stretchen en voor mij gingen klappen toen ik langs hen heen rende.

De negatieve reacties kan ik op 1 hand tellen. Ik heb een keer een vrouw tegen haar metgezel horen zeggen: “zo, die is dik”. En vandaag dus die opmerking van die vrouw. Eigenlijk kan ik het hen niet kwalijk nemen, want ik ben ook wel dikker dan anderen. En als ik heel, heel, heel erg eerlijk ben dan denk ik precies hetzelfde als er iemand naar mij toe komt lopen die dikker is dan ik. Alleen zeg ik het niet. Maar eigenlijk vind ik dat net zo erg van mezelf, omdat ik weet hoe het voelt als iemand zoiets zegt. Of als je de afkeurende blik ziet bij anderen. Of dat je ziet dat mensen snel wegkijken, om je maar niet te hoeven zien.

hardlopen met overgewicht

Oud zeer getriggerd

Ja, ik voelde wel boosheid en verdriet omhoog komen op dat moment. Ik draaide mij om en zei: “Ik hoor je wel hoor.” Daar werd niet op gereageerd. Ik draaide me weer om en liep verder naar huis. Eerst voelde ik mij boos. En daarna voelde ik tranen. Maar ik wilde het niet laten zien en hield ze tegen. Totdat een stem in mij zei: laat het maar toe. Op dat moment voelde ik een klein stukje verdriet loskomen. Een stukje oud zeer. Eigenlijk heeft die vrouw mij geholpen, want zij heeft mij laten zien dat ik mezelf vergelijk met anderen. En een ander stuk in mij heeft daar verdriet van. Op het moment dat ik die opmerking hoorde kwam dat verdriet omhoog en kon ik het loslaten.

Bij deze wil ik die mevrouw bedanken voor haar opmerking. Want ik heb nog meer oude pijn los kunnen laten waardoor ik mezelf nog meer kan accepteren. Bovendien schaam ik mezelf steeds minder voor mijzelf. Het wordt steeds makkelijker om gewoon naar buiten te gaan om te hardlopen. En ik leer steeds beter om mijzelf niks aan te trekken van wat anderen denken. Dat is al een hele grote overwinning voor mezelf wat hardlopen mij heeft gebracht.

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook, Twitter of Bloglovin?

 

18 reacties


 1. Je bent n topper! Goed dat je negatief naar positief weet te buigen! Ben zelf ook niet de slankste, maar weet dat mensen van je houden omdat je jezelf durft te zijn, niet omdat je er perfect uitziet! Lekker doorgaan!

  Beantwoorden

  1. Dank je wel. Ik zal zeker doorgaan! Morgenochtend ben ik weer lekker buiten aan het hardlopen! 🙂

   Beantwoorden

 2. Zulke reacties zul je altijd krijgen. Wie of wat je ook bent. Erg jammer, waarom accepteren weer elkaar niet gewoon zoals we zijn.

  Beantwoorden

  1. Het is inderdaad erg jammer. Maar gelukkig zijn er ook een heleboel mensen die positief reageren. 🙂

   Beantwoorden

 3. Goed bezig en lekker doorgaan. Iemand die wat te zeuren heeft, is zelf ook niet volmaakt dus lekker laten gaan.

  Beantwoorden

 4. Wat goed van je zeg. Ik ben helemaal niet van het hardlopen maar vind het echt top van je. Fijn dat je zulke fijne reacties hebt mogen ontvangen. Ik vind het heel maar dan ook heel brutaal van die vrouw. Mooi dat jij haar nu kan ‘bedanken’ dat had ik niet gekund. Waarschijnlijk was ik met mijn veel te grote mond op haar afgestapt om te vragen of ze zelf even een rondje zou willen meelopen.
  Laat elkaar in eer denk ik dan…

  Beantwoorden

  1. Bedankt voor je lieve reactie. Het is dat ik niet zo snel op iemand af zou stappen, maar als ik dat had gedurft had ik het misschien wel gedaan. 🙂

   Beantwoorden

 5. Goed gedaan, dat je het verdriet kon toelaten. En fijn dat het nu als het ware een stukje is opgeruimd.

  Hardlopen is hartstikke goed, wat iedereen ook roept. Het zegt meer over hen dan over jou.

  Stomme lui.

  Beantwoorden

 6. Ik verbaas mij soms echt om reacties van mensen. Men denkt dat ze van alles kunnen roepen… maar knap dat jij het zo hebt kunnen ombuigen dat je er sterker van bent geworden.

  Beantwoorden

 7. Ik heb anderhalf jaar geprobeerd om hard te lopen: het leek me leuk en mijn zussen doen het ook..Ik kan het niet, echt niet. Dus ik vind het knap als iemand het wel kan!
  Verdriet is er om opgeruimd te worden en van te leren. En dat doe je. Je hebt in mijn ogen dus 2 redenen om trots op jezelf te zijn.

  Beantwoorden

 8. Dat je soms vervelende dingen denkt kan ik me nog voorstellen, maar dat je zulke gemene dingen hardop zegt dat snap ik echt niet!

  Beantwoorden

 9. Goed dat je toch gewoon doorgaat ermee! Lijkt me soms wel vervelend en ik snap soms ook echt niet waarom mensen zulke reacties geven.

  Beantwoorden

 10. Wat een lullige reacties zeg! Laat ieder toch in zijn of haar waarde! Ik vind het super knap dat je dit doet hoor! En keep up de good work! En die positieve reacties, daar moet je aan blijven denken!

  X

  Beantwoorden

 11. Sinds afgelopen januari loop ik ook hard, dus dit is heel herkenbaar voor me.
  Top gedaan en hou vooral vol 😉

  Beantwoorden

 12. Met iedere stap zul je letterlijk en figuurlijk lichter worden. Fantastisch dat je gaat. Hou vol en wees trots op jezelf.

  Beantwoorden

 13. Ik vind het knap hoe je hier doorheen slaat. Mensen blijven mensen en dus ook dit soort opmerkingen maken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.