Wat is het geheime voordeel van een negatief oordeel?

Laatst liep ik in de stad over een drukke winkelstraat. Regelmatig betrapte ik mezelf erop dat ik een negatieve gedachte had over een persoon die mij passeerde. De gedachten gingen over het uiterlijk, kleding of andere zaken die je als eerste ziet wanneer je langs iemand loopt op straat. Waarom had ik afkeurende gedachten over deze mensen? Ik ken ze helemaal niet. Zij kennen mij niet. Waarom let ik dan zo op andere mensen? En waarom heb ik dan automatisch een negatieve, afkeurende reactie? Zou het een gewenning zijn om negatief te denken? Zit er een voordeel in het negatieve oordelen naar anderen?

Ik voel mezelf stiekem beter door te oordelen

Toen ik hier langer over na ging denken merkte ik een patroon op. De afkeurende gedachten die ik ervoer hadden allemaal te maken met:

  1. Mijn eigen onzekerheden.
  2. Iets waar ik mijzelf beter voel dan de ander door mijn eigen waarde die ik hecht aan iets.

Van hieruit kon ik dus de conclusie trekken dat elke negatieve gedachte die ik had eigenlijk weer terug te voeren was op mijzelf. De negatieve oordelen die ik plaatste bij anderen waren eigenlijk de negatieve oordelen die ik over mijzelf heb, of afkeur bij mezelf.

negatief oordeel

Zo heb ik regelmatig de gedachte gehad dat ik vind dat sommige vrouwen teveel make up dragen. Zelf draag ik nauwelijks make up en ik voel me daar trots op, omdat ik het onzin vind om jezelf te verbergen achter een laagje verf. Maar als ik dan de gedachte heb dat ik vind dat iemand teveel make up draagt en daardoor de conclusie trek dat deze vrouw onzeker is over zichzelf zit ik toch fout. Ik kan namelijk helemaal niet weten waarom iemand make up draagt. Ten tweede voel ik mezelf dan beter dan die vrouw die wel make up draagt, omdat ik de onjuiste conclusie trek dat ik mezelf beter accepteer dan die vrouw. Het geheime voordeel van een negatieve oordeel is dat ik mezelf beter voel dan een ander. Ik heb de negatieve gedachte nodig om mezelf hoger te plaatsen dan de ander en mezelf daardoor beter te voelen.

Van negatief naar positief denken

Ik vond het niet leuk om erachter te komen dat ik vaak negatieve gedachten heb over anderen om mezelf stiekem beter te voelen. Toch wil ik mezelf niet helemaal gaan afbranden als ik merk dat er een negatieve gedachte is. Dat werkt alleen maar averechts.

negatief oordeel

Daarom ga ik een oefening doen om mijn focus te verleggen van negatief naar positief. Elke keer als ik mezelf betrap op een negatieve gedachte over een ander en dus indirect over mezelf; ga ik bewust een positieve gedachte oproepen. Iets wat ik leuk vind aan de ander. En misschien is het handiger om bewust bij iedereen iets positiefs te benoemen. Want dan raak ik eraan gewend om een positieve gedachte te vormen.

Ik hoop hierdoor mijn gedachten te kunnen trainen zich te richten op het positieve. Het zou ook enorm helpen tegen de onbewuste negatieve gedachtes over mezelf. Als ik mezelf minder oordeel voel ik mijzelf ook al veel beter. Dan hoef ik anderen ook niet meer (stiekem) naar beneden te halen om mezelf beter te voelen. Een echte win-win situatie!

Heb jij wel eens negatieve gedachten over anderen? Heb je geleerd om dit om te draaien? Welke methode gebruik jij?

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook, Twitter of Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.