Challenge: feedback geven

Eén van mijn grootste verbeterpunten is wel om te zeggen wat ik denk. Specifiek als ik op het werk ben zou ik wel veel meer mijn mondje kunnen roeren, om eens echt te zeggen waar het op staat. Maar dat vind ik heel erg lastig. Daarom wil ik er een challenge aan wijden om een week lang bewust mijn mond open te trekken. Alleen al het idee om dit te doen zorgt ervoor dat ik enorme zweetplekken onder mijn oksels krijg…

Aardig gevonden willen worden

Waarom heb ik toch zo een moeite met zeggen wat ik denk? Het antwoord is heel eenvoudig: ik wil mensen pleasen. Ik houd er niet van als mensen mij niet aardig vinden. En in mijn hoofd betekent iets negatiefs zeggen hetzelfde als dat iemand je dan niet meer aardig vindt. En dat wil ik niet. Maar het gevolg van mijn mond houden is dat ik met negatieve gevoelens blijf zitten en ze laat opkroppen. Het heeft ook geen positieve invloed op werken in een team. Want als ik mijn mond niet durf open te trekken weten mijn collega’s niet dat ik ergens mee zit en zullen ze ook niet veranderen. Tijd om er iets aan te doen.

Feedback geven

Waar komt please gedrag vandaan?

Ik ben niet de enige persoon op aarde die met dit probleem zit. Het zijn vaak juist de wat zachtere mensen die het moeilijk vinden om voor zichzelf op te komen. Naar mijn idee heeft het te maken met een angst om niet aardig gevonden te worden en anderen boven jezelf plaatsen. Als ik kijk naar iemand die voor zichzelf opkomt zie ik iemand die een gezonde zelfwaardering bezit. Iemand die zichzelf niet lager plaatst dan iemand anders.

Mijn ervaring is dat ik mezelf vaak als ‘lager’ of ‘minder belangrijk’ zie dan een ander. En dat is denk ik het probleem. Ik zie liever dat de ander blij is (ook over mij) en dat ik met een rotgevoel zit, dan dat ik er iets van zeg en er twee mensen een rotgevoel hebben. Nu weet ik dat het soms nodig is om negativiteit naar boven te halen (door het te zeggen) waarna het opgelost kan worden en er positiviteit ontstaat. Maar ja, het weten betekent nog niet het doen.

Komt er ook nog bij dat ik het zat ben om mezelf minder belangrijk te vinden dan een ander. Eigenlijk ben ik veel belangrijker in mijn eigen leven dan die ander. En de gedachte dat iemand mij dan niet aardig vindt zou ik ook best mogen loslaten. Het zou mij niets moeten uitmaken wat de ander van mij vindt. Al deze (onjuiste) gedachten en overtuigingen ga ik ook onder de loep nemen de komende tijd met behulp van meditatie-oefeningen.

De challenge aangaan met de angst om niet aardig gevonden te worden

De reden dat ik nu eerst een bericht plaats dat ik deze challenge ga doen is omdat ik anders nu al weet dat ik het ga uitstellen of het helemaal niet doe. Jullie zijn mijn stok achter de deur, om het maar zo te zeggen.

Ik heb voor mezelf twee eenvoudige regels opgesteld.

 1. De situaties herkennen waarin ik normaliter wegloop met een rotgevoel en niks doe omdraaien naar wel actie ondernemen.
 2. Ik wil feedback geven op de juiste manier. Dus volgens deze regels.

Ik houd ervan om mezelf te blijven ontwikkelen, maar dit puntje heb ik toch wel heel erg lang tegenaan gehikt. Het moet er nu écht maar eens van komen.

Motivatie

Als laatste wil ik aan jullie vragen om mij te helpen. Deel je verhalen waarin je voor jezelf bent opgekomen. Vertel alsjeblieft dat het steeds makkelijker ging! 😉 Ik haal vaak mijn motivatie uit verhalen van anderen met de gedachte als een ander het kan, dan kan ik het ook. Daarnaast ben ik erg benieuwd naar tips of trucs.

Vind jij het moeilijk om feedback te geven? Hoe heb je geleerd om het toch te doen?

 

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook, Twitter of Bloglovin

15 reacties


 1. Inderdaad herkenbaar. Ik wil ook altijd aardig gevonden worden en kan moeilijk nee zeggen. Soms best lastig, maar het gaat beter! Ik ben aan het veranderen en zeg vaker wat ik denk en wat mijn mening is.

  Beantwoorden

 2. herkenbaar, al heb ik wel geleerd om feedback te geven toen ik als teamleider werkte. Zeg het vanuit jezelf, dat is het allerbelangrijkste. Hoe moeilijk het af en toe ook is, het is wel heel belangrijk. Succes met de challange.

  Beantwoorden

 3. Heel herkenbaar dit. Ook ik wil graag dat mensen mij aardig vinden. Probeer wel steeds meer mezelf te zijn.

  Beantwoorden

 4. Heel herkenbaar. Ik merk wel dat het steeds beter gaat. Ik kom meer voor mezelf op en als ik mensen ken dan durf ik veel sneller mijn mond open te doen. Ik probeer altijd op een positieve manier feedback te geven. Complimenten geven is goed en probeer ook altijd de positieve kanten van iets te benadrukken. Dan staan mensen opener voor dingen die ze kunnen verbeteren.

  Beantwoorden

 5. Ik was een super pleaser.. nu zie ik dat ik degene ben die eronder lijd, dat ik niet datgene doe wat ikzelf wil. Omdat ik mijn tijd heb weggegeven of omdat ik achter een ander aanloop. Ben nu 63 jaar en wilde dat ik jaren eerder was opgekomen voor mezelf. Het geeft de ander ook duidelijkheid over wat jij wilt of hoe jij t ziet. Het uiten van je echte gevoel, weerhoudt de ander vaak van bot gedrag. Je geeft hen de kans om nog eens na te denken over hun gedrag en houding naar jou. Gebeurt dit niet, dan is het aan jou om voortzetting van die relatie te onderzoeken..

  Beantwoorden

  1. Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Hopelijk gaat het mij lukken. Helaas ben ik nu al ziek geworden dus ik zal de challenge moeten uit stellen.
   Ik ben erg benieuwd hoe er gereageerd gaat worden. Maar ook hoe ik het zelf ga ervaren.

   Beantwoorden

 6. Grappig om te lezen. Ik ben juist het tegenovergestelde en zeg vrijwel altijd waar het op staat. Waar anderen vaak hun mond houden… doe ik mijn mond wel open. Daarom vinden mensen vaak dat ik direct en eerlijk ben. Succes met je uitdaging!

  Beantwoorden

  1. Ik vind dat een bijzondere eigenschap waar ik zelfs een beetje jaloers op ben. 🙂

   Beantwoorden

 7. belangrijk punt hierbij is duidelijk maken dat je kritiek of andere feedback geeft op iemands functioneren, NIET OP DE PERSOON ZELF. en ook de toon en woordkeus zijn belangrijk. Benoem bijv. eerst iets wat wel goed ging en zeg dan pas wat er naar jouw idee beter kan. Mensen hebben soms hun eigen actie en hoe die overkomt niet eens in de gaten. Zeg ook hoe t op jou overkwam: ” misschien bedoelde je wat t anders maar ik vond…” of ” ik snap dat t lastig is maar.. ”
  succes!

  Beantwoorden

 8. Ik heb het zeker en vast ook moeilijk om feedback te geven. Door de lerarenopleiding die ik volgde, werd ik er al maar beter in. Dit heeft me zeker en vast geholpen. Ik merk bij mezelf dat ik ook moeilijk mijn mond open durf trekken, vooral bij mensen die ik al langer ken. Ik werd vroeger namelijk gepest, dit zorgt er dan voor dat je bij veel personen die je uit die tijd kent ook moeilijker je mening durft te geven of je mond durft open te trekken. Ik probeer wel mijn mening te geven bij mensen die ik nog maar pas leer kennen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.