Mijn eeuwige zoektocht naar rust

Ik ben opgegroeid als een hoog sensitief kind. Ik ervoer vaak een overprikkeling van energieën (onbewust) wat zich uitte in: terugtrek gedrag, gesloten zijn, heel veel alleen willen zijn, snel geïrriteerd zijn, verschrikkelijke moeheid en het heel erg warm hebben. Als ik nu terug denk aan mijn jeugd en weer voel hoe ik mijzelf toen voelde kan ik mij niet voorstellen dat ik niet gek werd. De enorme vermoeidheid en constante overprikkeling zorgde ervoor dat ik continu (onbewust) op zoek was naar rust en ontspanning.

Door de jaren heen heb ik verschillende methoden gezocht om die rust te vinden. In mijn jongere jaren heb ik die rust gezocht in genotsmiddelen die niet altijd even goed voor mij waren. Later, toen ik mij ervan bewust werd hooggevoelig te zijn ben ik in aanraking gekomen met meditatie en aardingsoefeningen. Maar zelfs in die beginperiode had ik moeite om de rust in mezelf te kunnen vinden, omdat het mij bijvoorbeeld niet lukte te ontspannen tijdens een meditatie. Gelukkig heb ik het niet opgegeven en kan ik eindelijk zeggen dat ik verschillende methodes heb gevonden om na een lange dag weer helemaal tot mezelf te kunnen komen. Hieronder vind je dan ook mijn top 5 van methodes die ik gebruik om helemaal tot rust te komen.

Classificatie van rust

Voor mij is tot rust komen om helemaal geaard in mijn lichaam te zijn. Dat mijn lichaam helemaal ontspannen is en dat ik lekker in mijn vel zit, zonder de zwaarte van lage emoties. Daarnaast is rust voor mij ook ontspannen zijn in mijn hoofd zonder angstgedachten en piekeren.

Mijn top 5 methodes om helemaal tot rust te komen

 1. Sporten

  Sporten is een heel goed middel om helemaal tot rust te komen. Als je in een staat van onrust bent, kun je spanning ervaren in je spieren. De spanning is vaak energie wat bestaat uit negatieve gedachten of lage emoties en gevoelens die je niet kwijt kunt. Door jezelf helemaal te laten gaan tijdens sporten zorg je ervoor dat je al die energie kwijt kan. Je lichaam komt helemaal tot rust en de energie circulatie is weer hersteld. Deze methode is voor mensen die het moeilijk vinden om zich te ontspannen tijdens meditatie of aardingsoefeningen. Je kunt ervoor kiezen eerst te gaan sporten om de meeste energie los te laten en daarna te gaan mediteren. Elke sport is goed als je merkt dat je ervan tot rust komt en na het sporten helemaal ontspannen bent.

 2. Ademhalingsoefeningen

  Deze oefeningen zijn heel geschikt om de energiestroom weer te bevorderen als je heel gestrest bent. Vaak worden ademhalingsoefeningen gedaan tijdens aardingsoefeningen, meditatieoefeningen maar ook tijdens sporten zoals yoga.

 3. (Geleide) Meditatie

  Voor mij is een geleide meditatie heerlijk om nog net wat dieper te ontspannen. Vooral tijdens een meditatie waarbij men langs de 7 belangrijkste chakra’s gaat om deze te reinigen en balanceren, merk ik dat ik vaak helemaal weg zak en soms zelfs in slaap val. Deze geleide meditatie is een van mijn favorieten.

 4. Ho’oponopono

  Vaak ervaar ik stress doordat ik negatieve gedachten heb in combinatie met oud zeer. Door dit los te laten zorg ik ervoor dat ik elke keer een klein beetje minder stress ervaar. Hier, hier en hier kun je eerdere artikelen lezen over ho’oponopono. Hier vind je een geleide meditatie met ho’oponopono.

 5. Marconi Union – Weightless

  Dit is een nummer dat door neurowetenschappers wordt beschreven als de meest rustgevende muziek voor de mens. Volgens het onderzoek zorgt de muziek ervoor dat het angstniveau met 65% naar beneden gaat tijdens het luisteren. Hier kun je meer lezen over het onderzoek.
  Bij toeval kwam ik vandaag dit nummer tegen, net nu ik een hele nare irritatie/pijn/ kriebelhoest heb in mijn keel. Vannacht werd ik er wakker van en kon ik niet meer slapen. Door naar dit nummer te luisteren nam de irritatie in mijn keel zover af dat ik er geen last meer van had. Daarnaast zorgde het ervoor dat ik helemaal ontspande en in slaap viel.

Zover mijn huidige 5 methodes om helemaal tot rust te komen. Ik hoop dat jij nu ook door een van deze methodes te proberen, even helemaal tot jezelf kan komen.

Wat zijn jouw methodes om even helemaal tot rust te komen?

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook, Twitter of Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.