In 5 stappen je ultieme droom op aarde creëren

Ik wil je een eenvoudige vraag stellen en als je deze met nee beantwoordt moet je vooral verder lezen. Leef jij nu het leven van je dromen? Als je de vraag niet kan beantwoorden omdat je niet weet wat je levensdroom is kun je eerst dit lezen. Voor alle anderen: vandaag deel ik een stappenplan om vanuit het punt waar je nu staat, uiteindelijk te komen waar je wilt zijn.

Soms lijkt je levensdroom zo ver weg dat je nooit de moeite neemt om ook maar enige stappen te zetten deze te behalen. De weerstand die je voelt kan een samenhangsel zijn van negatieve overtuigingen en gevoelens die je tegenwerken. De eerste stap die je zal moeten nemen is je geloof in de haalbaarheid van jouw droom. Als je er niet eens in gelooft, zal je het ook nooit waar kunnen maken. Ben je er klaar voor om te gaan beginnen?

Stap 1: Stel jezelf de wondervraag.

De eerste stap is voor jezelf duidelijk maken wat je nu precies wilt. Daarvoor gaan we de wondervraag gebruiken. Deze luidt: Hoe zou je leven eruit zien als je alle middelen, kennis, kwaliteiten en mogelijkheden al in huis hebt om je droomleven te leven? Het allereerste dat nu in je opkomt is jouw grootste wens. Vergeet daarbij ook alle negatieve gedachten die nu omhoog komen, want die kun je echt niet gebruiken. Beslis vanaf nu om er niet meer naar te luisteren!

droom creëren

Stap 2: Wat heb je nodig om je droom werkelijkheid te maken?

Voordat je als eerste geld noemt, bedenk voor jezelf eens welke eigenschappen, studies e.d. heb je nodig om jouw wens werkelijkheid te maken? Denk vooral in mogelijkheden, want er is ALTIJD een mogelijkheid. Ook al is die niet altijd zoals jij het dacht. Zelf ben ik momenteel bezig met een studie *om uiteindelijk te kunnen komen waar ik wil. Maak voor jezelf een lijstje wat je nodig hebt, bijvoorbeeld: een studie, een website, een duidelijk doel, een (praktijk)ruimte, middelen.. enz. Schrijf gewoon alles op dat in je opkomt. Je kan maar beter goed voorbereid zijn, toch?

Stap 3: Maak een tijdspad.

Een tijdspad is een manier om voor jezelf duidelijk te maken wanneer je wat doet. Prioriteiten stellen is hierbij van belang. Voordat ik een praktijkruimte ga zoeken, wil ik eerst bekwaam zijn als coach door middel van een studie. Plan je subdoelen dan ook in die volgorde in je tijdspad. Mijn tijdspad ziet er ongeveer zo uit: Studie volgen, praktijkplan schrijven, ruimte zoeken, website maken, reclame maken. Momenteel ben ik bezig met de studie en alle andere doelen laat ik nog even links liggen, zodat ik al mijn energie kan stoppen in het doel waar ik mee bezig ben.

Op deze manier houd je overzicht én heb je het gevoel ook actief bezig te zijn met je uiteindelijke doel te verwezenlijken. Dat geeft je namelijk een goed gevoel, wat erg belangrijk is tijdens dit proces. Helaas kun je nooit in een keer je uiteindelijke doel bereiken, je zult ervoor moeten werken. En zoals je bij mijn tijdspad ziet: het kan zelfs jaren duren voordat je bent waar je wilt zijn. Dit kan al als een weerstand voelen, daarom is het belangrijk om tussendoor jezelf een goed gevoel te geven omdat je zo op de goede weg bent!

Stap 4: Ga aan de slag!

Maak voor jezelf goed haalbare doelen. Bijvoorbeeld: ik kan niet elke dag studeren. Om het voor mezelf leuk te houden plan ik 3 dagen in de week een uur in om te studeren. De rest van de tijd ben ik bezig met mijn hobby’s, werk en het huishouden. Ja, het gaat misschien niet heel snel, en ik zal niet heel snel mijn uiteindelijke doel behalen. Maar voor mij is dit perfect: doordat ik mezelf niet een hele hoge lat opleg, kan ik er makkelijk aan voldoen wat mij een heerlijk gevoel geeft en mij stimuleert om door te gaan. Het belangrijkste om te onthouden is dat als je regelmatig een beetje doet dat je er uiteindelijk ook komt. Door de lat veel lager te leggen voor jezelf zul je eerder geneigd zijn om daadwerkelijk iets te doen aan je droom. Als je de lat veel te hoog legt zal je wellicht tegen weerstand aan gaan lopen wat voor uitstellen zorgt.

droom creëren

Stap 5: Eer je gevoelens.

Deze stap heeft misschien niet zo heel veel te maken met het behalen van je doelen. Maar indirect wel. Angsten, onzekerheden en andere negatieve gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je weerstand groter wordt dan je motivatie om je doel te behalen. Het is belangrijk om die gevoelens van angst en onzekerheid er te laten zijn en ze te voelen. Als dat je lukt, dan kun je ze namelijk naast je neerleggen en weer verder gaan. Ik ga graag hardlopen en mediteren om mijzelf te helpen de negatieve gevoelens los te laten. Ook zorg ik ervoor dat ik soms door mijn angst heen ga in kleine stapjes, zodat ik het gevoel krijg dat ik iets wel kan. Door er toch doorheen te gaan leer je aan jezelf dat het allemaal niet zo negatief hoeft uit te pakken zoals dat je bang voor bent. Door die zekerheid kun je dan ook je andere angsten beter doorgaan gedurende je proces naar je ultieme doel.

Methode om negatieve overtuigingen los te laten

Probeer om er altijd bewust van te zijn wanneer je iets niet wil doen omdat je het eng vindt. Ga dan met aandacht (bijvoorbeeld in meditatie) naar die angst en vraag jezelf af welke negatieve overtuiging erachter zit. Als er een zin in je opkomt kun je die opschrijven op een papiertje (in gedachten of in het echt) en deze verbranden of verscheuren. Dit zorgt ervoor dat je de negatieve overtuiging loslaat. Eventueel kun je dan een nieuwe positieve overtuiging opschrijven. Een aardingsoefening na de meditatie doen is altijd zinvol!

droom creëren

Bonustip: Zoek naar voorbeelden om jezelf te motiveren!

Begin 2016 ben ik gestopt met mijn praktijk. Ik dacht dat de praktijk was wat ik uiteindelijk wilde. En dat was het ook, maar ik was er nog niet helemaal klaar voor. Het was heel moeilijk om te beseffen dat het niet was gelukt wat ik wilde. Er waren twee keuzes: meegaan met de negatieve gedachten over mezelf of mezelf erin berusten dat ik het dus toch niet kon of nieuwe stappen zetten die mij verder zouden helpen om mijn doel te bereiken. Op de een of andere manier kon ik het er niet bij laten zitten en ben ik een studie begonnen. Leuk en aardig, dat thuis studeren, maar het is niet altijd even makkelijk. Je zult jezelf heel erg moeten motiveren om te komen waar je wilt zijn. Er is niemand anders die het kan doen! Ik raak heel erg gemotiveerd van boeken* over spiritualiteit en psychologie, het lezen van blogs, inspiratie opdoen van succesvolle mensen via youtube en het schrijven van artikelen (vandaar dit blog). Wie of wat motiveert jou om door te zetten? Gebruik dit om jezelf te blijven motiveren gedurende je weg naar jouw doel.

Deze stappenplan gebruik ik om mijn uiteindelijke doel te behalen. Het is niet altijd even makkelijk, omdat het leven er ook nog is. Soms zul je prioriteiten moeten stellen: een avondje tv kijken of werken aan je doel? De ene keer lukt het beter dan de andere keer. Maar als jij je doel voor ogen houdt dan zul je er uiteindelijk altijd komen!

Wat is jouw ultieme doel? Heb je het idee dat je het kunt bereiken? Denk je dat dit stappenplan jou kan helpen?

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook, Twitter of Bloglovin

*Deze link is een advertorial. Wat is dat?

13 reacties


 1. Mooi om te lezen en ik denk voor velen een eyeopener.Ik ben er dagelijks mee bezig om mijn geluk zo goed mogelijk in te vullen Het begint inderdaad met plannen, motivatie en inzichten

  Beantwoorden

 2. hele duidelijke stappen. Inheb wel het idee dat ik op dit moment op de plek ben en sta waar ik wil zijn. Toch is het heel goed om over deze stappen na te denken en mee bezig te zijn.

  Beantwoorden

  1. Als je al bent waar je wilt zijn snap ik dat je dat zegt. 🙂 Wellicht iets voor in de toekomst bij nieuwe doelen.

   Beantwoorden

 3. Een heel interessant artikel en ik denk dat veel mensen hier wel wat aan hebben. Ik moet nog een goede methode vinden voor mezelf om negativiteit los te kunnen laten en verder te leven. Maar dat komt nog wel, daar ben ik zeker van.

  Beantwoorden

  1. Dank je wel.Ik hoop dat veel mensen er iets aan hebben, of dat ik ze kan motiveren hun levensdoel te willen bereiken. 🙂
   Je vind vast wel iets dat bij je past!

   Beantwoorden

 4. Heel leuke tips die ik een keertje extra ga doornemen als ik weer eens denk dat ik ter plaatse blijf staan in mijn voornemens

  Beantwoorden

 5. Ik ben behoorlijk goed bezig met wat ik wil worden en probeer geluk te halen uit de kleine dingen. Ik pieker wel vaak en erger me soms aan andere mensen hun gedrag en dat is wel iets waar ik aan moet werken. Goeie tips!

  Beantwoorden

 6. Leuk om te lezen en geeft ook inspiratie! Veel succes bij het behalen van jouw doelen en droom!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.