Ho’oponopono – Een Hawaiiaanse sjamanistische methode voor heling

Dr.Ihaleakala Hew Len is een psycholoog die in de jaren 80 psychiatrische patiënten behandelde in een staats ziekenhuis in Hawaii. Toen dr. Hew Len begon te werken op de afdeling was de situatie zeer grim:

 • Patiënten waren zeer agressief naar elkaar en personeel,
 • Er werd continu gebruikt gemaakt van de isoleercellen,
 • Patiënten droegen vaak pols en enkelbanden ter voorkoming van agressie,
 • Personeel was erg bang voor agressie, waardoor zij met hun rug tegen de muur over de gangen liepen,
 • Er heerste een hoog ziekteverzuim onder het personeel.

Na drie jaar van heling door ho’oponopono was de situatie heel anders:

 • Pols en enkelbanden waren nauwelijks meer in gebruik,
 • Gewelddadige handelingen door patiënten kwamen nauwelijks meer voor. En als het voorkwam ging het om een nieuwe opname van een patiënt,
 • Het ziekteverzuim onder personeel was structureel omlaag gegaan,
 • Het personeel was meer betrokken bij de zorg van de patiënten.
 • De doorlooptijd voor patiënten van opname tot ontslag uit de inrichting was sterk verminderd tot enkele maanden, in plaats van jaren.

ho'oponopono

Dit verhaal is ondertussen zeer bekend geworden door de manier waarop deze psycholoog de situatie van de patiënten veranderde door een sjamanistische helingsmethode te gebruiken. In plaats van de patiënten in levende lijve te ontmoeten tijdens gesprekken, gebruikte dr. Hew Len ho’oponopono tijdens het lezen van de dossiers over de patiënten. Hij deed dit alleen op kantoor.  Ho’oponopono (spreek uit ho-o-pono-pono) betekent:  ‘recht zetten’ of ‘een fout rechtzetten’.  Het is een eeuwenoude ritueel uit Hawaii dat vroeger gebruikt werd om situaties te helen.

Dr. Hew Len heeft de eeuwenoude methode van ho’oponopono vereenvoudigt zodat iedereen het kan doen. De helingsmethode bestaat uit 4 zinnen die je opzegt waardoor herinneringen gewist kunnen worden uit het onderbewustzijn. Hij beschrijft het als volgt: alles in de wereld is door jou geschapen. Jij bent 100% verantwoordelijk voor  alle problemen die op je pad komen. Anders zou het niet in je bewustzijn komen. De situaties trek je aan door jouw herinneringen en ervaringen van vroeger, van oud zeer, die zich in je onderbewustzijn bevinden. Zolang je onbewust bent van deze herinneringen blijf je dezelfde situaties herscheppen. Soms lijkt het alsof je in een nieuwe situatie terechtkomt, maar uiteindelijk kun je altijd dezelfde rode draad terugvinden in het probleem.

Mijn eigen ervaring

Zoals ik al eerder geschreven heb is het belangrijk om oud zeer los te laten als je tegen een probleem aanloopt. Het gebruik van affirmaties en meditatie word vaak aangeraden. Maar soms lukt het gewoon niet met alleen affirmaties. Zoals ik persoonlijk heb ervaren. Bovendien, kwam ik later achter, ben je met het gebruik van affirmaties nog steeds bezig met dualiteit. Ik ervoer 1 kant van de lijn en ik wilde de andere kant ervaren. Ik gebruikte affirmaties om van het ‘negatieve’ naar het ‘positieve’ te gaan. Soms met succes, maar soms helemaal niet.

Eén probleem frustreerde mij zo enorm en het lukte mij maar niet om mijn probleem te helen. Uiteindelijk heb ik vanuit wanhoop hulp aangeroepen bij mijn gidsen. Een paar dagen later had ik antwoord: ik werd wakker met de gedachte ho’oponopono. Ik wist wel wat het was en had het wel eens gebruikt maar nooit echt voor een lange tijd. Ik snapte toen de echte essentie er nog niet van. Het was mij ook vaker al onder de aandacht gebracht door mijn gidsen, maar elke keer weer legde ik het naast mij neer. Want:  “Hoe kun je nou iets helen, als je niet eens weet welk oud zeer het is dat je los laat?” beredeneerde ik. Zo had ik nog meer van dit soort vooroordelen. (tsja, ik ben ook nog aan het leren. ;))

Maar deze keer was het anders. Ik begon de vier zinnetjes te herhalen en ik voelde verandering in mijzelf. Zomaar. Hoe kan dit? Dit was het punt waarop ik meer wilde weten over deze helingsmethode en waarom het waarschijnlijk wél werkt, ondanks dat ik niet weet wat er word los gelaten. Ik heb een boek gelezen van de schrijver Joe Vitale, Zero limits*, die in samenwerking met dr. Hew Len het boek heeft geschreven. Het boek is een echte aanrader!

Dit boek heeft mijn bewustzijn nog meer verruimd: het ego wilt weten… Door te willen weten welk zeer ik loslaat probeer ik dingen onder controle te houden. Maar in principe is alleen liefde nodig. En als je het kan overgeven en echt loslaten aan je goddelijke zelf, komt heling als vanzelf. Als een wonder. Zo krachtig ben jij. Met deze methode kunnen we allemaal de wereld helen, want elke keer als er iets in je bewustzijn komt dat je als probleem ervaart, je de vier zinnen opzegt totdat je liefde voelt, wordt het geheeld.

ho'oponopono

De methode

 1. Vraag jezelf af: Wat is het in mij dat ik deze/het/mijn … (vul in: patroon, gedachte, situatie, probleem, overgewicht, geldgebrek, etc.) ervaar in mijn leven. Er kunnen herinneringen omhoog komen, (negatieve) gedachtes, (negatieve) gevoelens, of iets anders.
 2. Vervolgens zeg je tegen wat omhoog komt de volgende zinnen:
 • Ik houd van jou
 • Het spijt me
 • Vergeef het mij alsjeblieft
 • Dank je wel
 1. Blijf deze herhalen totdat je liefde voelt.

Zoals je ziet is het heel erg eenvoudig om deze methode uit te voeren. Het is wel belangrijk om de volgende punten in acht te nemen:

 • Probeer de betekenis van de zinnen echt te voelen. Als je zegt: “Ik houd van jou” probeer dan echt de liefde te voelen voor dat deel dat je als negatief voelt of ziet. Uiteindelijk wil alles en iedereen van gehouden worden.
 • Volg je intuïtie. Zodra je begint met ho’oponopono worden oude herinneringen gewist vanuit je onderbewustzijn. Wat er dan gebeurt is dat het normale geklets van jouw gedachten minder worden. Je kunt dan open staan voor inspiratie dat je verder kan helpen op jouw pad.

Het gevolg van het wissen van de oude herinnering is dat oude patronen en energieën tussen jou en anderen of tussen jou en situaties kunnen veranderen. De oude (negatieve) denkpatronen of (negatieve) gevoelens of vooroordelen staan dan niet meer in de weg tussen jou en de ander. Door elke situatie als leermoment te zien voor jezelf, er 100% verantwoordelijkheid voor te nemen en het te helen in jezelf kun je heel veel veranderen in jouw leven.

Zelf ga ik voorlopig elke dag ho’oponopono beoefenen. Met name in situaties waarbij ik mezelf betrap op een negatieve gedachte, negatieve gevoelens tijdens contact met anderen of patronen waarbij ik mezelf tegenwerk. Gezien dat dr. Hew Len zoveel moois heeft kunnen doen op de afdeling in het ziekenhuis weet ik zeker dat een ieder van ons zo een impact kan hebben op anderen. Heel de wereld om je heen door allereerst jezelf te helen.

Over ho’oponopono is nog zoveel meer te schrijven. Maar om het artikel niet te lang te maken houd ik het voorlopig hierbij. Mocht je vragen hebben over deze helingsmethode of iets niet begrijpen, neem dan contact op via info@freespirit4you.nl of reageer hieronder.

Heb jij ervaring met ho’oponopono?

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook, Twitter of Bloglovin?

* Dit artikel bevat links met affiliates – Wat houd dat in?

15 reacties


 1. Marla geweldig wat positief wat ik leest ,ga er mee aan de slag .Ik wens jou ook de hulp die je nodig heeft dank je wel veel kracht en liefs Abri xxx

  Beantwoorden

 2. Hoi Marla ik heb dit gelezen en ga dit zeker ook doen. Was blij dat ik je zaterdag weer zag en gesproken hebt . Heeft me goed gedaan. Jij ook succes met alles .
  Liefs van Elly

  Beantwoorden

 3. Ik doe dit al jaren en heb er veel profijt van. Inderdaad een aanrader voor iedereen die wel wat rust en zelfliefde kan gebruiken.

  Beantwoorden

 4. Ik heb hier nog nooit van gehoord en ben nogal een scepticus op dat vlak, maar vind altijd wel dat iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt. En als dit het voor jou is én werkt, dan juich ik dat allemaal maar toe.

  Beantwoorden

 5. Ik heb nog nooit gehoord van deze method maar ga het meenemen. Voel me momenteel best ok maar als ik eens een dipje heb ga ik het proberen

  Beantwoorden

 6. Ik ben hier totaal niet mee bekend. Een vriendin van mij mediteert weleens en ook dat vind ik altijd erg fascinerend. Ik denk dat het vooral belangrijk is om je van bepaalde zaken bewust te worden en dan lijkt me dit best een goede handreiking ervoor.

  Beantwoorden

 7. Hallo lieve Marla,
  Dankjewel voor jouw mooie en eerlijke blog. Ik heb er momenteel erg veel aan. Maar wat ik me nu afvraag is het volgende. Ik heb trauma’s uit mijn verleden (narcistische moeder). Hierdoor kan ik niet goed alleen zijn en hou ik niet van mezelf blijkbaar. De ene relatie na de andere loopt stuk en momenteel zit ik met een immens verdriet, een leegte zeg maar die ik niet van me af gezet krijg. Ik voel me vreselijk eenzaam want waar ik woon ken ik niemand en ik woon er niet graag. Mijn ex gooide me zonder pardon op straat. Ik ben er na meer dan een maand nu, nog steeds kapot van omdat ik dacht dat ze mijn Tweelingziel was. Misschien is ze gewoon een narcist. Op 2,5 jaar tijd heeft ze me helemaal kapot gekregen en ben ik nu dus klaar voor de schroothoop. Om de paar maanden mocht ik weer vertrekken. Pijn pijn pijn doet dat. Soms zie ik het allemaal niet meer zitten, terwijl ik normaal gezien heel vrolijk ben van aard. Het lukt me niet om van mezelf te houden, alleen te zijn en het blijft knagen. Welke zinnen moet ik gebruiken bij mijn vragen in deze h’oponopono techniek? Waarom heb ik liefdesverdriet? Of waarom doet t zo’n pijn? Volgens mij doe ik iets verkeerd. Ik wil ZO graag gelukkig zijn met mezelf en ook met deze situatie. Ik hoop dat je me kunt helpen.

  Beantwoorden

  1. Als ik jouw verhaal zo lees is het eerste dat in mij opkomt dat je het beste de volgende zin kunt zeggen: Wat in mij zorgt ervoor dat ik in deze situatie zit? Op die manier kun je alles meenemen wat met jouw situatie te maken heeft. Het belangrijkste om te onthouden is dat als je een zin vormt dat het kan gaan over de situatie, of de pijn die je ervaart.

   Ik hoop dat ik je zo een beetje heb kunnen helpen. Blijf moed houden. En vergeet niet dat het een proces is. Liefdesverdriet is nooit fijn. Je kunt je afvragen of je bij iemand wil zijn die je zo behandelt. Voor mezelf kan ik zeggen dat ik pas een ‘goede’ relatie kreeg nadat ik meer van mezelf ben gaan houden.

   Heel veel succes!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.