Ik had het fout!

Oké, deze titel klinkt misschien heel erg… Maar dat is het niet. Het betekent alleen dat ik een nieuwe zienswijze heb. En gedurende mijn spirituele groei heb ik al heel veel verschillende soorten zienswijzen gehad. Zo heb ik heel lang gedacht dat er alleen 1 manier is om te helen. Of dat negatieve gevoelens slecht waren. En bij elke realisatie dat ik het fout had, kwam ik erachter dat er ook een andere zienswijze zou kunnen zijn. En in mijn optiek is het helemaal niet slecht om fout te zitten, daar achter te komen en je zienswijze te veranderen. Gelukkig maar dat ik kan veranderen. Anders had ik hier nooit gezeten zoals ik er nu ben.

Maar wat had ik dan fout?

Nou, als je dat graag wilt weten. Ik zal het dan bekennen: ik heb de laatste tijd heel erg vanuit mijn ego mijn angsten bekeken. Het ego zoekt altijd een verklaring voor waarom er iets is. Zo heb ik de laatste jaren al heel veel verklaringen gezocht (bedacht?) voor problemen die ik ervoer in mijn leven. En alhoewel sommige verklaringen zeker juist kunnen zijn, in werkelijkheid is het niet nodig om het te moeten weten. En misschien wordt er juist door de behoefte om het te verklaren iets heel nieuws bedacht, wat de angst in stand houd.

Voordat ik zelf niet meer begrijp wat ik bedoel ga ik het proberen uit te leggen in een voorbeeld. Heel, heel heeeeeeeeeeeeel erg lang heb ik last gehad van onzekerheid. En in al die jaren heb ik altijd gedacht dat er een oorzaak in het verleden moest zijn, waardoor ik onzeker was. Dus ik ging het verklaren door een herinnering van een vorig leven, of situaties die gebeurt zouden kunnen zijn waardoor ik dat gevoel van onzekerheid vast hield te zoeken. En deze verklaringen kunnen zeker weten heel erg plausibel zijn en ook ECHT zo gebeurt zijn…

onzekerheid

maar….

Maar, ja er is echt een maar, het kan ook zijn dat mijn verklaringen van waarom ik onzeker zou kunnen zijn, de reden zijn dat ik mijzelf onzeker blijf voelen. Want elke keer wanneer ik het gevoel heb van onzeker zijn, wil ik weten waar dit gevoel vandaan komt en waarom dit gevoel er is en welke situatie dit gevoel heeft veroorzaakt. In feite maak ik het dan veel groter dan dat het echt is. En bovendien veroordeel ik mezelf op dat moment omdat ik mij onzeker voel en wil ik dit gevoel weghebben, dus ga ik op zoek naar die verklaring waardoor ik op magische wijze nooit meer onzeker hoef te zijn. En DAT is dus grote onzin. En de grootste les van vandaag. Ik hoef mijn negatieve gevoelens niet weg te wensen en ik hoef ze ook niet te verklaren vanuit het verleden.

Het enige dat ik hoef te doen is mijn gevoel voelen in dit moment. (ja ik heb echt dat boek van Eckhart Tolle* wel gelezen, maar soms duurt het gewoon heel lang voordat een kwartje valt). Als ik op dit moment dat gevoel er kan laten zijn, en dus niet in het verleden ga graven, dan stroomt het vanzelf verder. En dat binnen 5 seconden… Wat zal ik een hoop tijd over houden zeg!

Lieve mensen, bedankt voor het lezen. Ik ga even genieten van mijn eureka moment en genieten van het mooie weer. En als je mijn verhaal niet begrijpt, wat ik zeker kan begrijpen aangezien ik het zelf nog maar nauwelijks begrijp… reageer dan hieronder met je vraag. 🙂

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook of Bloglovin

*Deze link bevat een affiliate link. Wat is dat?

 

 

5 reacties


 1. Dag Marla,

  Geniet van je moment, Marla !!

  Ik vind het altijd fijn, om jouw stukken te lezen. Ik hou van de subtiliteit.

  Mijn ervaring leert me in deze dat waar je je aandacht aan besteedt, groter wordt. Het kan best zijn, dat dit (tijdelijk) nodig is in het proces met als uiteindelijk doel : “doorleving” & loslaten. En daar kan wel eens een lange tijd over gaan.
  Ontspanning, afleiding, activiteit (bv. beweging) zijn items, die in dit proces “verluchting”, “verlichting” kunnen brengen. Verlichting waardoor men de zaken dan weer anders kan bekijken.

  Hierbij een verklaring of oplossing in het verleden zoeken, is inderdaad slechts beperkt zinvol omdat, wat in ons geheugen is opgeslagen, nooit de waarheid is, doch slechts een beeld van de realiteit.

  Beantwoorden

  1. Hallo Myriam,

   Hartelijk bedankt voor je reactie. Ik ben er inmiddels achter, dat wat jij zo mooi schrijft, inderdaad waar is. De laatste tijd heb ik mijn focus teveel op het probleem gelegd ipv op de oplossing. Nu kan ik aan de slag om hier meer over te leren.

   Beantwoorden

 2. Laat de pijn Zijn .. !

  Altijd maar het rationaliseren, ‘weg maken’ en oordelen.. Ik ben er bekend mee hoor, maar er iets mee opschieten..?

  “You gotta feel it to heal it” – daar komt geen denken bij kijken.. 😉

  Gefeliciteerd met je aha-erlebnis!
  Liefs, Anne

  Beantwoorden

 3. hallo, zelf ben ik in contact gekomen met ‘Access Consciousness” door aanraking op t hoofd op speciale punten, wordt men als het ware “reset”.
  Het zogenaamde rugzakje wordt geledigd, zonder een woord te hoeven zeggen.
  (Ik was op zoek naar een therapie voor iemand, die genoeg had van t herhalen van oud zeer.
  Inmiddels paar maal zelf ondergaan, anderen aangeraden en allen hebben er heel veel baat bij…
  Wilde ik toch even delen….
  Dankje voor je fijne blog en eerlijkheid…
  liefs Ella.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.