Is het spiritueel verantwoord om vlees te eten?

Dit verhaal gaat best persoonlijk zijn, want… ik wil gaan delen waarom ik op dit moment geen behoefte meer voel om vlees te eten. Het is echter geen negatief artikel tegenover vleeseters en andersom ook niet tegen vegetariërs en veganisten. Ik ben mij ervan bewust dat er in de spirituele wereld een groep is die gelooft dat het niet goed is om vlees te eten of dierlijke producten te gebruiken. Dat heeft natuurlijk te maken met het dierlijk leed. Aan de andere kant zijn er ook mensen die dan geloven dat iemand die wel vlees eet geen spiritueel persoon kan zijn. Want hoe kun je nou vlees eten en ook in onvoorwaardelijke liefde geloven?

Dit is een dingetje waar ik heel lang mee heb gestruggled. Want: ik hield van vlees én ik vond het verschrikkelijk hoe dieren worden behandeld en gedood. Maar tot op heden vond ik vlees té lekker om te laten staan en at ik het nog gewoon. Ik bekeek het allemaal vanuit een ander perspectief. Zoals je misschien weet geloof ik in de dualiteit en dat ieder wezen dat op aarde komt hier is om te ervaren en te leren. Wij mensen maken elk aspect mee van liefde en van pijn. Ik geloof dat dieren dat ook doen. Ja, ik geloof dat dieren op aarde komen, een leven kunnen kiezen als fokbig en al dat leed ondergaan om te ervaren hoe dat is. Maakt deze visie het fokken van vee en de bio industrie goed? Nee. Maar, ik geloof wel dat als wij als mensen geen vlees zouden eten, dan zouden dieren die ervaring niet kunnen mee krijgen en kunnen ze ook niet groeien als dierenziel. Bovendien geloof ik zeker dat dieren ook de bewuste keuze maken om op een bepaalde manier aan hun einde te komen. Net zoals mensenzielen dat doen. Misschien zijn wij in een vorig leven zelf wel door een dier op gegeten. Dit is de reden dat ik besloot mezelf niet op te leggen dat ik geen vlees mocht eten. Daarnaast geloof ik ook dat het voor iedereen een persoonlijke keuze moet zijn of je wel of geen vlees eet. Want mijns inziens kun je pas iets loslaten als jij er klaar voor bent.

is vlees eten spiritueel?

Sinds kort eet ik dus geen vlees meer. En dat is niet omdat ik mezelf heb opgelegd dat ik het niet mocht. Maar het was een intrinsiek gevoel die ik had, elke keer als ik een stuk vlees in mijn mond had. Het was net alsof ik de pijn voelde van het dier en mij ervan bewust werd hoe die aan zijn einde was gekomen. Er kwam een dag dat ik gebraden kip aan het eten was, wat ik erg lekker vond, maar halverwege er gewoon geen trek meer in had omdat ik alleen maar kon denken aan de kip die voor mij was doodgegaan.

Ik ben gaan nadenken over waarom ik nu opeens dit gevoel heb gekregen en ik vanuit mijzelf geen vlees meer wil eten. De hele winter ben ik aan de slag gegaan met mijn innerlijke pijn en ik heb een heleboel los gelaten van een vorig leven. De pijn die ik vast hield, was ook mijn gevangenis. Het was een heel zwaar gevoel van  onzekerheid en angst. En laat dat nou de frequentie zijn van het vlees dat we in onze mond stoppen. Hoe meer angst ik heb losgelaten, hoe minder trek ik kreeg in vlees totdat ik bewust de keuze maakte om te stoppen met het eten van vlees. Dit heeft mij laten beseffen dat hoe minder angst en onzekerheid ik nog vasthoud in mijn energetisch lichaam, hoe minder behoefte ik krijg om het te zien als spiegel (in deze het eten van vlees met dezelfde frequentie). Hoe kan ik dan nu meer bewust zijn van wat een dier heeft gevoeld dan voorheen? Op het moment dat ik mijn angsten nog niet had losgelaten, was het in zekere zin nog onbewust voor mij. Daardoor was ik ook onbewust van de energie van het vlees dat ik at. Nu dat ik deze angsten wel kan voelen, voelt het gewoon niet prettig meer om het te ervaren.

Wat ik hierboven heb geschreven is allemaal vanuit mijn eigen ervaring.  Of ik nu nooit meer vlees ga eten, dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat als ik ooit weer trek krijg in vlees dat het twee dingen kan betekenen: mijn lichaam heeft vitamines tekort (bijvoorbeeld b12) en heeft de vitamines nodig die in vlees te vinden zijn of ik houd angst vast in mijn energieveld. Welke weg ik dan kies, dat zie ik dan wel weer. Ik ben er een voorstander van om coulant met mezelf om te gaan en altijd lief te zijn naar mezelf toe.

Ik wil graag nog meedelen dat ik niemand wil veroordelen die wel vlees eet, dieren doen het namelijk ook…. En om mijn antwoord te geven op de vraag of het eten van vlees spiritueel is of niet: ik denk dat het niet uitmaakt. Het schuldgevoel dat je in je schoenen geschoven krijgt van sommige mensen vind ik onterecht. Wij zijn opgegroeid met het eten van vlees en het wordt als heel normaal beschouwd. Er zijn natuurlijk mensen die al snel kiezen om geen vlees meer te eten om wat voor reden dan ook. Mijn mening is dat iedereen het voor zichzelf moet beslissen. En aangezien ik (spirituele) artikelen kon schrijven, healingen en readingen kon doen terwijl ik gewoon vlees at, ben ik van mening dat je niet minder spiritueel bent dan iemand die geen vlees eet.

Wat vind jij? Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp. Laat het me weten in de reacties!

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook, Twitter of Bloglovin?

P.S. Ik ben niet van mening dat ik anderen mag veroordelen over hun eetpatroon en dat is ook niet de intentie van dit artikel. Ik hoop dat anderen deze mening met mij delen en respectvol naar elkaar kunnen zijn.

4 reacties


 1. Ik ben heel erg blij dat je geen vlees meer eet. <3 Ik zelf vond de video van "Gary – The most important speach you'll ever see" een goede eye opener. Mocht je je nog meer willen verdiepen in de materie zou ik die zeker aanraden.

  X

  Beantwoorden

  1. dat zal ik zeker doen. Ik bekijk graag dingen van alle kanten. 🙂

   Beantwoorden

 2. Het belangrijkste is om zelf een keuze te maken waar je 100% achter kan staan. Het lijkt alsof je een weloverwogen keuze hebt gemaakt.

  Beantwoorden

 3. Zelf ben in veganist, simpel omdat ik niet tegen dierenleed kan. Je zegt dieren eten ook vlees….ja maar het denkvermogen van een dier kun je niet vergelijken met die van een mens.
  Ik ben van mening dat een dier dood via aangeboren instinct, mensen hebben een vrije keuze en zijn in staat goed of fout te onderscheiden van elkaar.
  Veroordelen is niet goed natuurlijk, maar ik vind dieren doden om te eten afschuwelijk.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.