Wat te doen als je een hooggevoelig persoon bent

HSP staat voor Highly Sensitive Person en het wordt ook wel eens aangeduid als hooggevoelig zijn. Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat iemand meer gevoelig is dan andere mensen. Wat het eigenlijk inhoudt is dat je als HSP-er meer dan gemiddeld openstaat voor externe prikkels, signalen, details en indrukken van buitenaf. Dit kan resulteren in het vollopen of overprikkeld raken. Bij langdurige overprikkeldheid kun je in de overlevingsstand terechtkomen.  Hier kun je een test doen om erachter te komen of je hooggevoelig bent en meer lezen over hooggevoeligheid. Als je hooggevoelig bent is het fijn om inzicht te krijgen in je eigen gevoeligheid en wat je er aan kunt doen om minder stress te ervaren.

Vollopen

Voordat je begint aan oefeningen met betrekking tot rust komen in jezelf kun je er misschien helemaal onbewust voor zijn hoe gestrest je bent gedurende de dag. Misschien merk je dat je snel geïrriteerd, moe bent of snel je energie kwijt raakt. Al deze symptomen kunnen een gevolg zijn van een continu onder stress staan door alle prikkels die je gedurende de dag binnen krijgt. Onderzoek het maar eens bij jezelf, verleg je aandacht eens naar je schouders. Hoe hard voelen de spieren in je schouders en je nek aan? Heb je vaak last van hoofdpijn? Dit kan komen door de stress die zich ophoopt in de spieren rondom je schouders.

Oefening: jezelf legen

Deze oefening is een aardingsoefening. Het is fijn om gedurende de dag deze oefening regelmatig te herhalen. Door af en toe jezelf weer te legen zul je merken dat je minder last krijgt van alle prikkels om je heen, dat je weer meer aan kan.

1. Ga zitten in een stoel, met je voeten plat op de grond. Adem diep in via je neus en leid je adem naar onder in je buik. Volg de adem met jouw aandacht en houd je adem 3 seconden vast. Blaas vervolgens je adem uit via je mond in een grote zucht. Probeer je aandacht bij je ademhaling te houden. Herhaal dit 3x of zolang voor jou goed voelt. Het kan zijn dat je een ongemakkelijk of duizelig gevoel krijgt op het moment dat je naar onderin je buik ademt. Wanneer we gestrest zijn houden we onbewust onze spieren vast, waardoor onze ademhaling steeds hoger komt. Hierdoor kan het komen dat je lichaam eraan moet wennen om al die stress weer te laten stromen.

2. Verleg je aandacht naar je voeten en visualiseer of ‘weet’ dat er twee koorden vanuit je voeten naar het middelpunt van de aarde gaan. Begroet de aarde en maak contact met jouw koorden. Laat vervolgens de energie van de aarde omhoog stromen via de koorden, je lichaam in.

3. Breng nu je aandacht naar je kruin, boven op je hoofd, en visualiseer of weet dat daar een wit koord naar de zon gaat. Begroet de zon en maak contact met jouw koord met de zon. Laat de energie stromen vanuit de zon door je kruin je lichaam in.

4. Terwijl deze energie stroomt verleg je je aandacht weer naar je ademhaling. Adem weer diep in via je neus, houd het enkele seconden vast en blaas dan je adem uit via je mond. Herhaal dit zo lang voor jou goed voelt.

hooggevoeligheid

Eigen blokkades toelaten = energie kunnen laten stromen

Toen ik jaren geleden erachter kwam dat ik hooggevoelig ben ging er een wereld voor mij open. Ik ben enorm veel gaan lezen over hooggevoeligheid. En een ding waar ik achter ben gekomen, wat mij enorm heeft geholpen, is het besef dat ik blokkades vast hield. Die blokkades zorgden ervoor dat ik dezelfde zware energie vasthield van andere mensen in mijn eigen lichaam. De energie bleef hangen, omdat ik door mijn onbewuste drang om het niet te voelen, ook de energie van andere mensen niet kon voelen. Aangezien ik wel openstond voor alle energie van andere mensen om mij heen, liep ik hierdoor enorm vol.

In het begin ben ik gaan werken met aardingsoefeningen. Maar dit werkte nooit heel lang en ik merkte dat ik vaak al snel weer erg overprikkeld was. Alhoewel aardingsoefeningen heel goed kunnen helpen, is het voor mij meer een lapmiddel. Ik wilde de oorzaak aanpakken: mijn blokkades loslaten. Inmiddels weet ik dat het voor mij noodzakelijk is om die blokkades (en de achterliggende gevoelens) toe te laten tot mijn hart, omdat het dan weer kan stromen. Sinds enkele jaren ben ik dit proces aangegaan en ik kan met recht zeggen dat het enorm helpt om veel minder zware energie vast te houden. Hierdoor loop ik minder snel vol en sta ik veel steviger in het leven. Helingsmethoden zoals EFT, healing, ho’oponopono en andere therapieën kunnen allemaal helpen in dit proces.

Omgaan met hooggevoeligheid is een leerproces

Omgaan met HSP is een leerproces. Ik kan je helaas geen eenvoudige oefening geven waardoor je nooit meer last zult hebben van overprikkeld zijn. Hooggevoelig zijn betekent jezelf leren kennen, je valkuilen leren kennen, je sterke punten leren kennen en leren hoe je uit zo’n valkuil kan klimmen als je er eenmaal in bent gekomen. Vergeet niet dat falen ook leren betekent. En houd vooral in gedachten dat er ook een heleboel mooie kanten zitten aan hooggevoelig zijn.

Hoe ga jij om met hooggevoeligheid? Wat helpt wel en wat helpt niet?

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook, Twitter of Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.