Verbeter je relatie met behulp van de 5 liefdestalen

Wat betekent voor jou liefde? Misschien heb je daar nog nooit over nagedacht. Maar toch is het wel interessant om te weten wat het voor jou betekent om liefde te ervaren. Volgens Gary Chapman* bestaan er namelijk 5 liefdestalen. Wanneer je weet wat jouw liefdestaalvoorkeur en die van je partner is, kun je elkaar meer liefde op maat geven. Uiteindelijk zal dit een positiever effect hebben op je relatie. Maar deze theorie is niet alleen toepasbaar op je liefdespartner, je kunt dit ook toepassen op je kinderen, andere familieleden, vrienden en zelfs dieren.

Wat is jouw voorkeurstaal van liefde?

De vijf liefdestalen zijn:

  • Positieve woorden: complimentjes geven, lieve briefjes, kaarten of brieven schrijven.
  • Samen zijn: de ander jouw onverdeelde aandacht geven. Aandacht zonder afleiding van tv, telefoon enz.
  • Cadeaus krijgen: vooral vrouwen vinden dit fijn. De cadeaus hoeven niet duur te zijn, maar alleen het gebaar dat iemand aan je denkt kan als heel liefdevol ervaren worden.
  • Dienen: de ander helpen in huis of met klusjes.
  • Lichamelijk contact: hieronder valt seks, maar ook knuffelen, zoenen, masseren enz.

Ieder persoon heeft een voorkeur voor een liefdestaal. Helaas kan het voorkomen dat deze niet matcht met de liefdestaal van je partner. Hierdoor kan er een verschil ontstaan in de gebaren die je aan elkaar geeft. Jij geeft veel aandacht aan jouw liefdespartner, terwijl jouw liefdespartner liever lichamelijk contact heeft. Andersom geeft jouw liefdespartner jou veel cadeaus terwijl jouw voorkeur gediend worden is. Deze verschillen in voorkeuren zorgt ervoor dat de gegeven liefde niet zo sterk wordt ervaren terwijl het zeker heel goed bedoeld is door de ander.

5 liefdestalen

Lege liefdestank

Indien dit verschil blijft voortbestaan komt er een leegte te ontstaan. Volgens Chapman heeft ieder persoon een liefdestank. Wanneer deze tank vol is voel je het meest gelukkig en geliefd. Helaas wordt de liefdestank met de tijd steeds leger wanneer je niet de juiste liefdestaal krijgt van jouw partner.

Om dit te voorkomen is het handig om erachter te komen welk soort liefde jij het liefste krijgt, en welke liefde jouw partner het liefste krijgt. Aan de hand van deze wetenschap kun je liefde op maat geven aan elkaar om beide liefdestanken te vullen. Hier kun je een test doen om erachter te komen welke liefdestalen jullie hebben. Het is een leuk experiment om te kijken wat het doet met je relatie om meer in elkaars liefdestaal te gaan spreken.

Geef je kind zijn voorkeursliefdestaal

Ieder kind is anders en ieder kind heeft dan ook zijn eigen voorkeurstaal van liefde. Het ene kind wil graag continu bij je zijn, het andere kind wil graag samen dingen ondernemen en een ander kind wil weer graag complimenten krijgen ( wanneer het iets goed heeft gedaan bijvoorbeeld). Om de band met je kinderen te verbreden zou je ook kunnen verdiepen in wat voor liefde jouw kind het liefste wilt en vul zijn liefdestank altijd tot op de rand.

Wat is jouw voorkeurstaal voor liefde?

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook of Bloglovin?

* Dit artikel bevat links met affiliates – Wat houdt dat in?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.