3 redenen waarom zelfontwikkeling belangrijk is

Ik vind het belangrijk om aan mezelf te werken. Om een steeds ‘beter’ persoon te worden. Ik zet ‘beter’ tussen haakjes, omdat ik al goed ben zoals ik ben, maar alleen de puntjes op de “i” wil zetten. Het werken aan mezelf gaat er namelijk niet om het afkeuren van mijn negatieve punten, maar juist het ontwikkelen en laten groeien van mijn positieve punten. De zaken waar ik vooral op let zijn het ontwikkelen van positieve eigenschappen zoals voor mezelf opkomen, feedback geven, mijn gevoelens kunnen voelen en positief denken. De reden dat ik dit doe is omdat ik een zo goed mogelijk leven voor mezelf wil creëren. Ik wil mezelf namelijk niet in de slachtofferrol plaatsen wanneer iets niet gaat zoals ik het wil omdat iets moeilijk is of buiten bereik lijkt.

Ik voelde me een slachtoffer van de omstandigheden

Heel lang heb ik mezelf een slachtoffer gevoeld van de omstandigheden. Alles was de schuld van de buitenwereld, of ik vond mezelf te zwak om er iets aan te doen. Het gevolg van deze mindset was dat ik een best negatieve perceptie had van mijn leven. En omdat ik mezelf als slachtoffer zag, nam ik niet de moeite om er iets aan te doen, behalve klagen. Was het niet in mezelf, dan wel bij anderen. Het enige dat deze manier van leven mij gebracht heeft zijn depressieve periodes waarin ik mij bevestigt voelde van mijn negatieve overtuigingen. Nu wil ik niet doen overkomen dat het heel slecht is om zo te leven, want zonder deze manier van leven als beginpunt zou ik nooit op een punt zijn gekomen dat ik vond dat ik moest veranderen. Het heeft er namelijk wel voor gezorgd dat ik de motivatie kreeg om dingen te veranderen aan mezelf, in mezelf.

zelfontwikkeling

Het apathisch afwachten en klagen is het tegenovergestelde van actie ondernemen en aan mezelf werken. En beide eigenschappen bezit ik in mijzelf. Er zijn nog steeds dagen dat ik terugval in de methode van klagen als er iets gebeurt in mijn leven dat ik als zeer negatief ervaar. En ik heb nog steeds momenten dat ik de schuld bij een ander leg en niets durf te ondernemen. Maar het grootste verschil is dat ik er nu steeds meer bewust van word én vervolgens een besluit neem om toch te doen wat ik eng vind.

Zelfontwikkeling is eng

Het kan heel eng zijn om naar je schaduwkant te kijken. Want je komt dan te weten wat je minder aantrekkelijke eigenschappen zijn. Daardoor zijn er veel mensen die zich liever niet bezig houden met zelfontwikkeling. Ik begrijp dat! Het is nooit leuk om erachter te komen dat je jaloers gedrag vertoont, of dat je onredelijk boos bent, of dat je ergens bang voor bent maar dat niet wil bekennen. Toch zijn er een heleboel voordelen aan het verbeteren van je leven. Hieronder kun je alvast drie redenen lezen. Deze vind ik zelf namelijk de belangrijkste redenen om te blijven werken aan mijn zelfontwikkeling.

 

1. Je leven wordt beter en je ontwikkeld het besef dat je dat helemaal zelf kan.

Als je het durft om naar jezelf te kijken en in te zien wanneer je vanuit angst je als een slachtoffer gedraagt kun je actie ondernemen om je leven te beteren. Want als je inziet dat je vanuit angst de schuld bij een ander legt, kun je onderzoeken waarom je die angst hebt. Ook kun je het op een manier aanpakken waarbij je jezelf motiveert om eigenschappen aan te leren die je helpen om je geen slachtoffer meer te voelen. Heb je wel eens dat mensen over je grenzen heen gaan en dat je aan het einde van de dag geen energie meer over hebt? En als je heel eerlijk kijkt naar jezelf en de situaties waarbij dit gebeurt, wie laat er dan toe dat er over jouw grenzen gegaan word? Jijzelf toch? Dus de enige manier om dat te veranderen is om te leren je grenzen aan te geven. En ja, dat is eng, als je het voor het eerst doet. Maar toch, als jij het niet doet, doet niemand anders het voor jou. Als je die stap durft te nemen, zul je jezelf later heel erg dankbaar zijn omdat je leven zoveel beter is geworden dan voorheen.

zelfontwikkeling

2. Hoe meer stappen je zet richting jezelf verbeteren, hoe makkelijker het wordt.

Als je, zoals in het vorige voorbeeld merkt dat je steeds beter je grenzen kan aangeven, geeft je dat een heerlijk gevoel. En dat gevoel zorgt ervoor dat je steeds meer aan jezelf wil gaan werken. Misschien kun je nu wel werken aan die negatieve gedachten die je altijd over jezelf hebt. Zelfontwikkeling is een blijvend proces, want je kan nooit in een keer helemaal perfect zijn. En dat hoef je ook nooit te worden. Het is wel heel fijn om een doel te hebben in je leven om aan te werken. En elke keer als je dat doel behaald, word je leven steeds beter. Dat is echt iets om naar uit te kijken! Bovendien wordt het steeds makkelijker om over je eigen grenzen heen te gaan en te kijken naar de zaken die je liever niet in jezelf ziet.

3. Je bent geen slachtoffer meer.

Op een gegeven moment merk je dat je niet meer zoveel last hebt van zaken die gebeuren in je leven. Daarnaast merk je dat je niet meer zo snel van slag bent bij onverwachte gebeurtenissen. Je hebt geleerd om negatieve momenten te zien als leermomenten. In plaats van dat je hulpeloos voelt kun je nu gericht aan de slag om van elk moment te leren. Deze mindset is zoveel krachtiger en het geeft je ook nog eens een super krachtig gevoel.

Zelfontwikkeling is een vorm van houden van jezelf

Het voorbeeld, grenzen stellen, is een van de positieve eigenschappen die ik zelf heb geleerd. Niet alleen geeft het mij een krachtig gevoel wanneer ik nee durf en kan zeggen, ook houd ik daardoor meer tijd voor mezelf over. In wezen is het ook een cadeau aan mezelf, omdat ik beter voor mezelf kan zorgen. En zorgen voor mezelf is voor mij het equivalent van houden van mezelf. Door zelfontwikkeling wordt de liefde voor mezelf, mijn karaktereigenschappen, positieve én negatieve punten steeds groter. Naar mijn idee is het ontwikkelen van jezelf een van de belangrijkste dingen in het leven, omdat je voor jezelf een steeds beter en mooier leven kan schenken.

Ben jij al bezig met zelfontwikkeling? Hoe doe je dat? Merk je al verandering?

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook, Twitter of Bloglovin?

21 reacties


 1. Wat een mooi en goed stuk! Je mag trots zijn op jezelf. Met de jaren leer je jezelf beter kennen en komt zelfontwikkeling op natuurlijke wijze. Dat merk ik bij mezelf en nu helemaal nu ik net moeder ben.
  Een groot nadeel is dat je een aantal mensen kwijtraakt omdat je als mens verandert maar dat kun je ook als positief zien 😉

  Beantwoorden

  1. Dank je wel. 🙂
   Het kwijt raken van vrienden is soms onvermijdelijk denk ik. Het valt inderdaad te bezien of dat iets slechts is. 🙂

   Beantwoorden

 2. Heel mooi geschreven en herkenbaar zoals je eigenlijk in een slachtoffer rol gaat zitten. Goede tips tot zelfontplooiing. Ik merk aan mezelf dat ik wel steeds zekerder word.

  Beantwoorden

 3. Ik kende je blog nog niet, maar ik ben blij dat ik erop ben gestuit. Ik heb zelf een persoonlijkheidsstoornis en heb in de loop der jaren gemerkt dat zelfontwikkeling super belangrijk is om jezelf beter te leren begrijpen, je grenzen te leren kennen en om minder angstig te worden (hoewel nieuwe stappen zetten natuurlijk in eerste instantie doodeng is). Dit is dus een heel herkenbaar en fijn stuk om te lezen 🙂

  Beantwoorden

  1. Hallo Patricia,

   bedankt voor je mooie compliment. 🙂
   Het doet mij heel veel wat je schrijft, en ik ben enorm dankbaar dat je er zoveel aan hebt.

   Liefs Marla

   Beantwoorden

 4. Aan jezelf werken ks belangrijk maar inderdaad niet altijd makkelijk. Keep up the good work!

  Beantwoorden

 5. Ik herken een hoop. Probeer aan mezelf te werken, maar lukt nog niet zo goed. Voornemen voor 2018. 🙂

  Beantwoorden

  1. Dat is het mooie: je kunt altijd opnieuw beginnen 🙂
   Succes met je streven voor 2018

   Beantwoorden

 6. Mooi geschreven, en ook mooi dat je dit inzicht gekregen hebt! Het is vaak zo makkelijk om in de slachtofferrol te blijven. Althans, ook niet echt, want hoe vervelend is dat nu, dat de hele wereld dus blijkbaar invloed heeft op jouw leven, maar jij niet? Heel goed hoe je hier mee bezig bent!

  (P.s. ik zag dat je ook geschreven had over loslaten. Toevallig heb ik daar afgelopen week ook net wat over geschreven, misschien ook wel leuk om te lezen!)

  Beantwoorden

 7. Ik vind zelfontwikkeling ook zeer belangerijk. En de punten die jij hier weer geeft. Kan ik mij zeker bij aansluiten! En vooral ook dat je een doel moet hebben in het leven is iets wat ik zelf ook altijd tegen mensen zeg! Leuk bericht!

  Beantwoorden

  1. Dank je wel.
   Naar mijn idee is een doel hebben in je leven een van de belangrijkste dingen in het leven.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.