Omgaan met tegenslag wanneer het net weer goed lijkt te gaan

De afgelopen weken heb ik hard gewerkt om weer normaal te kunnen functioneren. Ik heb mijn gevoelens toegelaten, ik heb de situatie voor zover ik kon geaccepteerd, ik ben weer langzaam begonnen met werken en ik ben weer begonnen met het schrijven van artikelen. Je zou kunnen zeggen dat ik langzaamaan weer de oude word. Tot vorige week, want toen ben ik weer – voor mijn gevoel – helemaal in elkaar gestort na 3 weken langzaam opbouwen. Waarom krijg je te maken met tegenslagen, wanneer het net weer beter gaat? Vandaag een stukje over groei en wat daar allemaal bij komt kijken. Ik denk dat ik dit artikel meer voor mezelf heb geschreven om alles lekker van mij af te schrijven. 🙂

Groei zien in jezelf en jezelf overvragen

Nadat je op de bodem van de put hebt gezeten, is de enige weg die je opkan die van omhoog. En dat is wat er gebeurt wanneer je weer langzaam gaat werken aan heling. Voor mij betekende het dat ik niet meer zo emotioneel was en dat ik voor mijn gevoel alles wel verwerkt leek te hebben. Ik zou langzaam beginnen met werken door halve dagen te werken. Ik wil ook nog vermelden dat ik in de periode dat ik thuis zat precies zou gaan beginnen op een nieuwe afdeling. Dus niet alleen zou ik weer beginnen met werken, ook moest ik nu beginnen met werken op een nieuwe afdeling waar ik nog niks wist en niemand kende.

Vol goede moed ben ik begonnen met werken. Maar al heel snel begon ik mezelf veel te veel te overvragen. Ik ben een perfectionist en ik voelde een druk om te laten zien dat ik het waard was om daar te mogen werken. Dit omdat ik graag op die afdeling wilde werken omdat ik het werk heel erg leuk vond. Alleen dat perfectionisme heeft mij dus in mijn valkuil geduwd: mezelf teveel druk opleggen waardoor ik juist enorm onzeker werd en fouten ging maken. Van daaruit belandde ik in een vicieuze cirkel van teveel van mezelf verwachten, fouten maken of het niet goed genoeg doen (voor mijn gevoel) en continu negatief over mezelf denken. Geen wonder dat ik daardoor weer terugviel in die put.

tegenslag

Tegenslagen

Na drie weken zat ik alweer in die put en voelde ik mij nog minder waard dan ervoor. Gelukkig heb ik lieve mensen om mij heen, zowel thuis als op mijn nieuwe werk, die al van veraf zagen wat ik mezelf aan deed. Helaas voelde het voor mij als falen om na drie weken alweer zo emotioneel te zijn én ook nog te falen om te laten zien dat ik het werk wel aankon. Bovendien had ik de onrealistische verwachting dat ik alles wel verwerkt zou hebben en dat alles wel goed zou gaan als ik weer zou gaan werken.

Maar zo werkt het leven niet. Groei gaat altijd gepaard met groeipijnen: je zet drie stappen vooruit en dan weer 1 of 2 stappen achteruit.

Het leermoment zien in een tegenslag

Op het moment dat ik deze tegenslag te verwerken kreeg heb ik dit bespreekbaar gemaakt. Dit vond ik heel erg eng, omdat ik mij schaamde en het gevoel had gefaald te hebben in mijn doelen. Tijdens het gesprek kwam ik erachter dat ik mezelf niet zo hoefde te bewijzen, dat ik het rustig aan kon doen en dat er NIEMAND verwachtte dat ik in 3 weken al alles zou weten (behalve ikzelf dan). Ondanks dat ik het ontzettend eng vond om mezelf zo bloot te geven heeft het mij wel geholpen om in te zien dat ik veel te hard was naar mezelf toe.

Ik heb mijn lesje nu geleerd en ben het rustiger aan gaan doen. Dat betekent ook dat ik relaxter omga met het op tijd plaatsen van artikelen. Als het lukt dan is het fijn, zo niet dan komt het later of ik sla een dag over. Ik heb in ieder geval heel veel geleerd van deze weken. Ondanks dat het helemaal niet zo fijn was om mee te maken!

Heb jij wel eens in een situatie als deze gezeten? Hoe verliep het proces van heling bij jou?

Volg je FreeSpirit4You al op Bloglovin en Facebook?

4 reacties


 1. je kunt je ook afvragen waarom je het NIET waard zou zijn om daar te werken? Waarop zijn jouw negatieve gevoelens over jezelf gebaseerd? Ik hoop dat het snel weer bergopwaarts gaat met je! Fijn dat je zoveel lieve mensen om je heen hebt, die zouden er niet zijn als je dat “‘niet waard” was, he!

  Beantwoorden

  1. Ja dat is een goede. Ik denk dat ik die gedachte of gevoel had omdat ik daar later ben begonnen met werken. Dus dan had ik het gevoel dat ik mezelf wel moest bewijzen, ondanks dat ik al ziek was op het moment dat ik daar zou beginnen met werken. Maar gelukkig heb ik nu al een heleboel daarvan los gelaten. 🙂

   Beantwoorden

 2. Als je de perfectionist in jezelf loslaat zie je de ladder die je helpt om uit te put te klimmen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.