Een week lang elke dag mediteren

Ik ben een nieuwe challenge aangegaan: een week lang elke dag mediteren. Eigenlijk ben ik begonnen aan deze challenge door een Amerikaanse Youtube persoonlijkheid Victor Oddo. Hij begon namelijk met de 30 dagen mediteren challenge waaraan ik mee ben gaan doen. In dit artikel kun je lezen: waarom ik het moeilijk vond om elke dag te mediteren, welke soort meditatie ik heb gedaan en wat mijn resultaten zijn na 1 week mediteren.

Wat doet niet mediteren met mij

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik kon het heel erg moeilijk vinden om elke dag te mediteren. De reden was dat ik veel negatieve gedachten had over elke dag mediteren zoals: ik heb er geen tijd voor, het is saai enz. Eigenlijk is dit helemaal niet waar, want elke dag mediteren kan mij een heleboel geven. Wat het mij geeft daar ga ik later verder op in. Allereerst een paar punten op een rijtje met wat niet mediteren met mij doet:

 • Ik voel mij lusteloos, moe, gestresst.
 • Ik heb het idee dat ik mijn tijd verdoe met dingen zoals urenlang tv kijken in plaats van iets creëren zoals artikelen schrijven voor deze website.
 • Ik kan last hebben van stemmingswisselingen, boosheid, verdriet of andere gevoelens.
 • Vaak heb ik meer last van negatieve gedachten en daarna de bijbehorende nare gevoelens.
 • Ik heb het gevoel dat ik geen motivatie heb.
 • Ik voel mij minder prettig in mijn vel.

Dit zijn maar een paar punten die ik even snel heb genoemd en er zijn er vast nog veel meer. Maar hoe komt het nou dat ik niet elke dag mediteer? Heeft het alleen maar te maken met een gebrek aan motivatie? Ik denk het niet. Naar mijn idee heeft mijn ego er ook veel mee te maken. Immers: meditatie brengt verandering. Voornamelijk verandering in hoe ik over mezelf of het leven denk. En meditatie heeft een positieve invloed op mijn lichaam en mijn zelfbewustzijn. Dit zijn grote veranderingen. Daarnaast heb ik gemerkt dat ik het nóg moeilijker vind om te gaan mediteren als ik emotioneel niet lekker in mijn vel zit, want dan heb ik meer de neiging om mezelf af te leiden met tv kijken en andere handelingen die mindnumbing (excuus voor dit woord, maar het omschrijft het beste wat ik bedoel naar mijn idee) zijn. Het gevolg van mezelf afleiden als ik niet lekker in mijn vel zit, is dat ik in een neerwaartse spiraal terecht kom: ik voel me niet lekker >> Ik leid mezelf af met tv (of youtube, of schoonmaken, of eten) >> ik voel mij nog slechter >> Ik leid mezelf af met…. Enz. enz.

meditatie

Wat gebeurt er als ik wel elke dag mediteer?

Deze neerwaartse spiraal heb ik (tot nu toe) een week lang doorbroken door elke dag een meditatie te doen van minstens 20 minuten. De meditaties die ik doe zijn geleide meditaties. Ik heb voor deze soort meditaties gekozen omdat ik niks hoef te doen behalve te luisteren en te relaxen. De muziek zorgt ervoor dat ik erbij kan blijven zonder mee te gaan met mijn gedachten. Als ik mediteer zorg ik ervoor dat ik zo comfortabel mogelijk ben: het liefste lig ik op mijn bank met mijn voeten omhoog. Ik hoef mezelf dan geen zorgen te maken om mijn houding. Ik kan gewoon helemaal wegzakken in die serene, lome, heerlijke vrije gevoel die ik krijg nadat ik steeds meer ontspan. En wat zijn dan de positieve punten die ik heb gemerkt na alleen al een week mediteren?

 • Ik heb veel meer energie.
 • Ik voel mij goed in mijn vel.
 • Ik kan steeds makkelijker spanning loslaten.
 • Ik word mij steeds meer bewust van negatieve gedachten én ik kan ze makkelijker omdraaien en loslaten.
 • Ik kreeg de motivatie om meer te gaan bewegen: ik ben weer gaan fietsen buiten met muziek, wat ik vroeger altijd al deed als tiener. Pas toen ik weer op de fiets zat en langs de Rotte fietste en genoot van de warmte van de zon en het uitzicht voelde ik pas hoe zeer ik dat gemist had.
 • Ik kreeg de motivatie om weer te gaan beginnen met hardlopen.
 • Ik heb minder trek in ongezond voedsel en ik voel een motivatie van binnenuit om gezond te eten.
 • Ik heb zin om elke dag gezond te koken (wat voor mij heel uitzonderlijk is).
 • Ik kreeg motivatie om weer te gaan schrijven.

Na een paar dagen te hebben gemediteerd met hulp van youtube kwam ik ‘toevallig’ een meditatie app tegen voor op je telefoon: Insight Timer. Deze app houd bij hoe lang je hebt gemediteerd en je kunt je eigen statistieken bekijken. Daarnaast kun je lid worden van groepen, zoals op facebook, waar je contact kunt maken met andere mensen die ook mediteren. Op het home scherm kun je zien hoeveel mensen op dit moment aan het mediteren zijn over de hele wereld: meestal zijn dat er rond de 3000. Deze app heeft mij heel erg geholpen met de motivatie om te mediteren. Helaas is deze app alleen in het Engels beschikbaar.

Daarnaast hebben alle positieve punten die ik heb opgemerkt na alleen al een week mediteren ervoor gezorgd dat ik elke dat wil mediteren. Nu doe ik vaak 2 meditaties op 1 dag. Als ik mij niet lekker voel dan pak ik sneller de app erbij om een meditatie te doen, zodat ik mij weer lekkerder in mijn vel voel.

Heeft dit artikel jou gestimuleerd om ook een week lang elke dag te mediteren?

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook, Twitter of Bloglovin?

11 reacties


 1. Leuk om eens te lezen wat mediteren met je doet. Zelf lukt het mij maar zelden om goed te mediteren dus ik doe het zeker niet dagelijks. Gewoon zo af en toe eens, dat werkt voor mij het beste 🙂

  Beantwoorden

  1. Nu ik de challenge niet meer volg doe ik het ook niet meer elke dag. Vaak alleen als ik voel dat het nodig is.

   Bedankt voor je reactie 🙂

   Beantwoorden

 2. Mediteren werkt heel ontspannend. Ik doe al jaren aan karate en zo heel af en toe doen we er een meditatie sessie tussendoor, even helemaal weg!

  Beantwoorden

  1. Wat gaaf dat je het doet bij karate les. Ik vind het ook heerlijk om even helemaal weg te zijn. 🙂

   Beantwoorden

  1. Het is geen moeten.. maar als je het graag wilt kun je er een soort challenge van maken voor jezelf voor bijvoorbeeld een week. Dan kun je kijken wat je ervan vind, hoe het gaat, of je positieve veranderingen opmerkt.

   Beantwoorden

 3. Ik zou het graag eens willen proberen. Her lijkt me erg fijn om zo te kunnen ontspannen.

  Beantwoorden

 4. Ik heb absoluut niets met mediteren eerlijk gezegd 😉 Ik haal motivatie en nieuwe energie uit mijn gezin, de natuur, even me-time dat soort dingen

  Beantwoorden

 5. Ik heb het vorig jaar een week gedaan, een half uur per dag. Nu doe ik ongeveer een half uur per week

  Beantwoorden

 6. Mediteren lijkt me ook best wel fijn, vooral omdat ik die gevoelens ook wel ken van ‘lusteloosheid’ zeg maar. Alleen weet ik nooit hoe ik moet mediteren, dus blijft het er altijd maar bij. X A

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.