Wat is het negatieve placebo effect?

Vrijwel iedereen kent het placebo effect. De pil die gegeven wordt waar eigenlijk geen werkzame stof inzit, maar toch werkt tegen het kwaaltje waarvoor het wordt voorgeschreven. Het werkt omdat je denkt dat het werkt. Doordat je het denkt, geloof je erin, jouw lichaam volgt jouw gedachten en je wordt beter. Je hebt eigenlijk met behulp van gedachtekracht jouw lichaam laten helen, met een pil wat vaak alleen zouten en water bevat.

Je kunt dit ook omdraaien, wat het negatieve placebo effect wordt genoemd. Vrijwel alles wat je tot je neemt kan je lichaam makkelijk aan om te verteren. Alle stoffen die je lichaam niet nodig heeft scheid het via de urine of ontlasting uit. Dit gebeurt vrijwel automatisch. Tot het moment dat je gaat geloven dat iets slecht voor je is. Je lichaam zal daarop reageren met een lichamelijke reactie, waarna je negatieve effecten zal merken. Plotseling ben je er gevoelig voor geworden. Dit allemaal door het negatieve placebo effect.

placebo effect

Mijn verhaal

Ik ben heel erg lang bang geweest om bepaalde voedingsmiddelen tot mij te nemen door artikelen op het internet van bijvoorbeeld gezondheidsbloggers. Onder andere werd ik bang gemaakt voor: gluten, e-nummers en koolhydraten. Het gevolg hiervan was dat ik last kreeg van mijn darmen. De reden: tijdens het eten van iets dat ik als ‘fout’ bestempelde, ervoer ik stress en mijn lichaam reageerde daarop met een negatieve reactie. Ongeveer drie jaar heb ik zo gegeten en ik moet zeggen dat ik steeds meer dingen ging vermijden. Op een gegeven moment nam ik ook geen melkproducten meer, uit angst voor de gevolgen voor mijn lichaam. Daarna kwam er het verbod op suiker. Ik ervoer steeds meer stress want niet alleen moest ik een heleboel voedingsmiddelen vermijden, alleen biologische producten eten (want gifstoffen) , ik moest ook nog gezond eten van mezelf met zo min mogelijk e-nummers. Het enige dat het mij heeft gebracht is een heleboel stress en een lege portemonnee! Biologische voedingsmiddelen en superfoods zijn nou niet zo goedkoop. Daarnaast werd ik gek van alle alternatieven die ik ‘moest’ kopen in natuurwinkels en het lezen van alle etiketten.

Stress is een keuze

Op een gegeven moment was ik helemaal klaar met alles vermijden en de stress die ik ervoer. Ik vroeg hulp aan mijn gidsen. Niet veel later viel mijn oog op een artikel over het creëren van stress in je lichaam door alleen te denken dat iets slecht is. Het kwartje viel opeens en ik besefte dat ik het allemaal mezelf had aangedaan. Jarenlang heb ik geloofd wat mensen op internet schreven over melkproducten, gluten, suiker enz. Maar het had alleen negatieve gevolgen voor mijn lichaam omdat ik ervoor koos dat het zo was. Eigenlijk maakt het geen ene donder uit. Op het moment dat ik weer alles mocht eten van mezelf merkte ik dat mijn lichaam eigenlijk helemaal geen moeite had met al die producten. Ik leef nog steeds en ik heb nergens last van!

Disclaimer: sommige mensen hebben een allergie voor voedingsmiddelen van jongs af aan. Ja, dat kan niet door hun gedachten komen. En ze zullen ook niet als kind hebben gedacht dat pinda’s slecht voor hen is. Soms is het onmogelijk te verklaren waarom iemand allergisch reageert op bepaalde voedingsmiddelen. Iedereen is anders. Mijn punt gaat over het feit dat er mensen zijn die bang gemaakt worden om bepaalde voedingsmiddelen tot zich te nemen zoals gluten, koolhydraten, eieren, enz enz. Het gaat er dan om dat mensen werkelijk gaan geloven dat zij er niet tegen kunnen en hun lichaam reageert daarop door dit ook zo te creëren.

Wat ik met dit verhaal wil vertellen: neem niet klakkeloos alles over wat op internet staat. Ook niet wat ik opschrijf ;). Doe bijvoorbeeld de waarheidstest als je iets leest: voelt het goed of word je bang gemaakt? Ik gebruik de vuistregel: creëert de gedachte angst, dan kies ik ervoor om er niet in mee te gaan. Aan jou de keuze!

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook, Twitter of Bloglovin?

4 reacties


  1. Interessant verhaal over het negatieve placebo effect! Het positieve kende ik al wel. Maar ik geloof ook zeker dat deze negatieve werking bestaat.

    Beantwoorden

  2. Zelf heb ik prikkelbare darm syndroom. Als ik mij slecht voel dan kan ik tegen heel veel voedsel echt niet verdragen. Ook meerdere testen gehad die dit bevestigde. Gelukkig weet ik wat ik kan en niet kan hebben en daar rekening mee kan houden

    Beantwoorden

  3. Cool dat jij er een artikel over hebt geschreven. Heeft inderdaad zo z’n positieve en negatieve werkingen, net als alles in ‘t leven eigenlijk. Goed stuk!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.