3 Manieren om jezelf te verlichten. (van een negatieve stemming)

Soms overkomt het je gewoon: een negatieve stemming. Het negatieve gevoel, de innerlijke onrust, zorgt ervoor dat je de hele dag in bed zou willen blijven liggen. Vaak gaat het gepaard met negatieve gedachtes, waardoor je jezelf nog meer naar beneden trekt. Je probeert afleiding te zoeken in eten, netflix of iets anders. Maar je merkt dat afleiding eigenlijk ook niet meer helpt. Wat kun je dan doen? Lees hieronder wat je kunt doen om je stemming te verlichten.

 1. Meditatie oefening om je gevoelens te verlichten.

Meditatie is een uitstekende manier om een negatieve stemming te transformeren. Stagnatie van gevoelens die je niet wilt voelen veroorzaakt de negatieve stemming. Door er bewust gehoor aan te geven en het te ‘zien’ kan het weer in beweging komen.

De oefening

 • Ga zitten of liggen zoals jij het wilt en sluit je ogen.
 • Adem rustig in en uit via je neus. Zorg ervoor dat je inademt richting je onderbuik .
 • Stel jezelf de vraag waar de onrust zit en wacht rustig af wat er komt. Het kan een sensatie zijn, een gevoel, ergens in je lichaam. Misschien ‘zie’ je het wel ergens zitten. Veroordeel niets wat omhoog komt.
 • Visualiseer dat bij elke inademing de onrust richting je hart stroomt en maak het als het ware groter. Door het groter te maken, geef je het toestemming er te zijn zoals het is. Bij elke uitademing visualiseer je dat de energie verder stroomt.
 • Blijf rustig ademhalen totdat de onrust verdwenen is.
 • Eventueel kun je nog een aardingsoefening doen zodra je klaar bent.

Het is belangrijk om op te merken dat je ego er alles aan zal doen om de onrust niet te voelen. Dit kan zich uiten in: jeuk krijgen in je gezicht, afdwalende gedachtes enz. Elke keer als je merkt dat je afdwaalt ga je weer bewust terug naar de onrust om verder te ademen.

Eventueel kun je ook wierook gebruiken en een meditatieve muziek op de achtergrond.

Deze oefening kun je thuis doen, maar ook onderweg in het openbaar vervoer. Persoonlijk zou ik het niet doen tijdens rijden van een auto.

 1. Gebruik humor

Ze zeggen wel eens dat lachen het beste medicijn is om je uit een negatieve stemming te halen. Bekijk filmpjes van een cabaretier op youtube of zoek iets anders waar jij echt van kan lachen. Door jezelf aan het lachen te maken zet je jezelf als het ware in een andere vibratie waardoor je je automatisch beter zal voelen.

Verlichten van negatieve gevoelens

 1. Ga de natuur in

De natuur is bij uitstek DE manier om tot rust te komen. Door een wandeling te maken in het bos of in een park kun je even helemaal tot rust komen in jezelf. Je zou zelfs een wandelmeditatie kunnen doen, waarbij je de oefening zoals hierboven beschreven doet terwijl je door de natuur wandelt. Bonus is dat je automatisch een aardingsoefening doet omdat je je in de natuur begeeft.

Bonus tip: Omarm je innerlijke onrust

Uiteindelijk gaat je innerlijke onrust om jouw gevoelens die je niet wil voelen. Door te accepteren dat je je nu zo voelt geef je al lucht aan jezelf om ook ‘negatief’ te mogen voelen. In wezen is het namelijk niet een negatief gevoel, omdat gevoelens gewoon zijn zoals ze zijn. Wij mensen hangen er zelf een plakkertje ‘negatief’ en ‘positief’ aan vast.

Zodra je begint met je gevoelens te omarmen, hetzij positief of negatief, blijft de energie stromen en kun je het vechten tegen je ‘negatieve’ gevoelens staken.

Hoe ga jij om met innerlijke onrust?

Volg jij FreeSpirit4You al op Bloglovin en Facebook?

10 reacties


 1. Wat ook kan helpen is een gemeende en integere knuffel van iemand die je vertrouwt daarin. Een oprechte knuffel geeft zoveel rust, kan dan niet lang genoeg duren, je kunt er zelfs slaperig van worden, het heeft niets seksueels of erotisch, en een eventuele negatieve stemming verdwijnt als sneeuw voor de zon. Ook zonder negatieve stemming is een knuffel heerlijk natuurlijk. Even hard nodig als eten en drinken en buitenlucht en sociaal contact. In de (palliatieve) zorg wordt dit ook toegepast als zachte massage, met name streling van de handen. Kan nooit kwaad. Rustgevend, kalmerend. Maar dat is mijn persoonlijke visie. Benieuwd of dit wordt herkend binnen deze groep.

  Beantwoorden

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Je beschrijft het ook zo mooi. Bedankt voor je bijdrage! šŸ™‚ Misschien moet je ook eens een artikel schrijven Joost, als gastblogger. šŸ™‚

   Beantwoorden

   1. Dank je wel voor die mooie uitnodiging (en uitdaging ….), Marla. Ik ga erover nadenken natuurlijk. Mocht ik iets hebben wat ik als gastblogger met jou en je volgers op deze site zou willen delen, dan hoor je dat wel van me. Onderwerpen genoeg, lijkt me. …;)

    Beantwoorden

 2. Wat een mooie en goede tips, ik ga graag hardlopen om dan maak ik mijn hoofd leeg.

  Beantwoorden

 3. Nou, deze had ik wel even nodig zeg. Thanks! Die van de humor die gaat redelijk goed, maar ik moet echt meer gaan mediteren en m’n eigen momentjes creĆ«ren.

  Beantwoorden

 4. Even naar buiten gaan en wandelen kan me altijd wel helpen. Nergens aan denken en gewoon lopen.

  Beantwoorden

 5. Ten eerste, was jezelf met zeezout, en zorg dat alle negatieve het doucheputje in gaat verdwijnen šŸ˜‰ Een meditatie daar achteraan. Zet rustgevende muziek op en brandt jouw favoriete etherische olie

  Beantwoorden

 6. Lachen helpt inderdaad. Je moet er wel helemaal in kunnen opgaan en dat is soms moeilijk. En daarnaast helpt het me ook om met anderen te praten.

  Beantwoorden

 7. Wat een leuke tips. mooi beschreven. humor is idd voor mij belangrijk. Wat bij mij ook helpt is gewoon buitenkomen, onder de mensen zijn, de frisse lucht….

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.