Ben jij ontevreden over jouw baan?

Soms vraag ik me wel af of het eerlijk is dat je als jonge volwassene al een keuze moet maken voor welk beroep je kiest voor de rest van je leven. Zelf wist ik op de leeftijd van 17 echt nog niet wat ik nu precies wilde worden. En ik wist al helemaal niet wat mijn kwaliteiten en valkuilen waren. Het enige dat ik wist was dat ik mensen wilde helpen. Dus het leek mij logisch om een studie tot verpleegkunde te volgen. Achteraf moet ik eerlijk bekennen dat ik beter een studie in de richting van schrijven of psychologie had kunnen doen, omdat ik dat heel erg interessant vind. Helaas had ik die kennis toen nog niet…

Verschillende mensen om mij heen hebben mij wel eens verteld dat zij werk doen dat ze eigenlijk helemaal niet leuk vinden. Maar veel mensen blijven zitten waar ze zijn, omdat ze gewoonweg niet weten hoe ze dit kunnen veranderen.

De weg naar burn-out of depressie

Angst voor het nieuwe zou ook een kracht kunnen zijn waardoor mensen niet snel een stap in een nieuwe richting zetten. Vaak gaat er een heftige periode vooraf, voordat mensen beseffen dat ze zo niet verder kunnen. Dit kan gaan om bijvoorbeeld een burn-out. Stel je voor, je hebt gekozen voor een bepaalde baan, maar die ligt je eigenlijk helemaal niet. Ergens diep van binnen weet je dit wel, maar je sluit je af voor deze wetenschap. Gedurende de eerste paar jaren merk je er niet zoveel van. Maar naarmate de jaren langer voortduren kom je tot het besef dat je veel meer energie verbruikt dan terugkrijgt (van je werk). Je voelt geen voldoening of blijdschap bij het uitoefenen van je werk. Door de slechte energiebalans gaat je kwaliteit van leven langzaam achteruit. Je energiereserves raken ook op een gegeven moment op. En dan bevind je jezelf opeens in een depressie of burn-out.

tevreden baan

Het moet anders, maar hoe?

Heel veel mensen zitten in een situatie als deze. Vaak leidt het tot een burn-out, waarna mensen zich gaan afvragen: wat wil ik nou eigenlijk met mijn leven? Ga ik wel de goede kant op? Is dit nu ECHT wat ik wil? Daarna komt er vaak een periode van verwarring. Je gaat je afvragen wat je dan wel kan doen. En hoe? Je kan natuurlijk niet zomaar stoppen met werken en een nieuwe opleiding doen. Zo steekt de wereld niet in elkaar.

Ook ik heb deze crisis meegemaakt in mijn leven. Ik werk als verpleegkundige en ook al vind ik het werk op zich wel leuk en de contacten met de patiënten over het algemeen erg fijn… Toch is het niet helemaal wat ik voor ogen had toen ik jonger was. Nu weet ik dat ik graag mensen help op een andere manier dan als verpleegkundige. Ondanks dat ik een paar jaar geleden wel een praktijk heb geopend, voelde ik mijzelf niet bekwaam genoeg om mensen te begeleiden puur op mijn spirituele kennis alleen. Ik ben toen gestopt met mijn praktijk, wat ik heel erg moeilijk vond. Achteraf is het wel de juiste keuze geweest, want ik denk dat ik anders een burn-out zou hebben gekregen. Ik kwam in de verwarrende periode terecht: wat moet ik nu doen? Waar wil ik naar toe met mijn leven? Wat zou ik het liefste willen doen? Uiteindelijk heb ik een keuze gemaakt om een studie te doen naast mijn huidige baan.

Een nieuwe weg inslaan

Er is een mogelijkheid om je (werk)leven om te kunnen gooien. Want je kunt makkelijk een studie doen naast je baan. Ook is er de mogelijkheid om te kiezen voor werken en leren, waarbij je gewoon fulltime werkt en daarnaast naar school gaat. Zelf heb ik er voor gekozen om een studie naast mijn werk te doen tot Life Coach. Deze studie kan mij helpen om mensen beter te kunnen begeleiden die in mijn (toekomstige) praktijk komen. Door het samenvoegen van mijn spirituele gaven en mijn nieuwe kennis over het coachen van mensen hoop ik zelfverzekerder mijn praktijk te kunnen runnen. Ik ben zeer tevreden over het volgen van de studie naast mijn werk: ik kan studeren wanneer ik tijd heb en ik bepaal zelf hoe lang ik erover doe. Ondanks dat ik nu nog niet mijn droombaan heb (een praktijk) helpt de wetenschap dat ik werk om mijn droom uit te laten komen om hoopvol te blijven dat dit mij zal lukken.

Zit jij momenteel in een crisis met de vraag wat je nu moet doen in je leven? Kijk eens op de site van NHA waar je de mogelijkheid hebt tot opleidingen in vele sectoren. Daarnaast kun je er ook een heleboel cursussen volgen. Ze hebben zelfs de opleiding tot parapsycholoog en zelfstandig ondernemer. Ik zit er zelf aan te denken om de cursus tot zelfstandig ondernemer na mijn life coach studie te volgen zodat ik nog beter voorbereid ben om te slagen met mijn droombaan.

Ben jij tevreden over je baan?

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook, Twitter of Bloglovin?

*Dit artikel bevat links met affiliates- Wat is dat?

27 reacties


 1. Ik koos op mijn zestiende ook voor de verpleging, terwijl ik nu als ik toch terug mocht gaan echt een hele andere richting had gekozen. Mijn hart ligt veel meer bij tekstschrijven. Ik ben na veertien jaar gestopt met werken in de verpleging en opleidingen gaan volgen om die andere richting op te kunnen gaan.

  Beantwoorden

 2. Het is zeker niet te doen met 17 jaar om dan te gaan bepalen wat je wil worden. Ik kon dat zelf toen nog niet overzien maar merk het nu met mijn kinderen ook. Je moet ineens beslissen en een opleiding gaan volgen waar je, zodra je daar in zit, pas van merkt wat het inhoudt. En dan een jaar weggooien om vervolgens overnieuw te beginnen. Gelukkig hebben we een heel leven om ons te ontplooien en bij te sturen daar waar nodig. En je bent nooit te oud om te leren is mijn motto, dus roer om als dat is wat je gelukkig maakt. Jij succes met je mooie plannen!

  Beantwoorden

  1. Gelukkig ben ik niet de enige! 🙂 Het zou zoveel makkelijker zijn als je tussendoor ook kan beslissen om even te stoppen met werken om weer te gaan studeren. Maar ja de centjes he. Dan is zo een thuisstudie nog het handigste vind ik persoonlijk!

   Beantwoorden

 3. Heel herkenbaar! Ik zit ook al jaren in de knoop, mede door verkeerde opleidingkeuze vroeger. Momenteel werk ik uit nood als huishoudelijke hulp maar ik zou het liefst toch weer iets grafisch gaan doen. Maar ja, geen diploma..

  Beantwoorden

  1. Misschien is er een opleiding die je ook thuis kan doen naast je werk, als je er tijd en zin in hebt dan kan het altijd!

   Beantwoorden

 4. Zelf heb ik ook een aantal maanden thuis gezeten omdat ik een burn-out had. Soms denk ik wel eens dat ik een ander vak had moeten kiezen, andere momenten vind ik dit werk weer helemaal top. Het blijft lastig.

  Beantwoorden

  1. Ja dat is het ook. Bij elk werk heb je wel dingen die niet leuk zijn. Voor mijzelf heb ik een graadmeter: krijg ik er energie van of put het mij uit? Aan de hand daarvan kan ik dan een weloverwogen keuze maken.

   Beantwoorden

 5. Heel herkenbaar. Sinds ik zwanger ben ik thuis en werk voor mij blog. Misschien ga ik weer werken maar wat. Zo lastig voor oudje vrouw net als ik

  Beantwoorden

 6. Goed artikel. Als 17 jarige kan je zeker niet meteen bepalen wat je leuk vindt. Een beroepskeuze maken is erg moelijk.

  Beantwoorden

 7. Je hoort het inderdaad steeds vaker. Mensen zijn ook vaker aan verandering toe dan voorheen, en ja, dan moet je wel blijven ontwikkelen en in jezelf investeren.

  Beantwoorden

 8. Ik heb een fulltime job als huisvrouw, sieradenmaakster, werken achter de bar bij mijn Salsaclub, en ik dans nog eens 4x in de week, geef les bij de Salsa en ik fotografeer. Ben cursussen aan het volgen voor mijn mediumschap.
  Of ik spijt heb? Nuh!! Ik doe waar ik van hou.

  Beantwoorden

 9. heel leuk artikel. Je hart volgen is idd het beste al is dit soms niet zo makkelijk. Je kiest vaak voor zekerheid en niet voor je gevoel. Heb ook al enkele malen de kans gehad op iets nieuws maar toch denk je steeds….nee,wat als ed. Niet goed eigenlijk want sommige kansen spreken je zo aan…

  Beantwoorden

 10. Ik ben nu bijna klaar met mijn studie, maar weet nog niet of ik hier ook echt een baan in wil….
  Zijn zoveel dingen die ik leuk vind…. lastig, haha.

  Beantwoorden

 11. Ik koos er in de wilde weg voor om na het middelbare onderwijs een lerarenopleiding te volgen. Ik wist ook helemaal niet wat ik anders moest kiezen, er waren zo veel richtingen die me de ene dag leuk leken en waarvan ik de andere dag niets meer van moest weten. Uiteindelijk heb ik toch geluk gehad met deze keuze want ik doe het erg graag. In juni studeer ik af en ik hoop dat het echte onderwijsleven me even goed bevalt.

  Beantwoorden

 12. Herkenbaar hoor. Ben zelf ook aan het uitzoeken wat ik wil gaan doen, spannend, maar wel heel leuk!

  Beantwoorden

 13. Mooi artikel! Ik heb toevallig gister besloten te stoppen met mijn baantje (bijbaantje welliswaar, maar toch). Ik ga volgende week ontslag nemen. Het is niet wat ik wil, ik mis het contact met mensen en ik had het toch wat anders voor me gezien. Tijd voor een nieuwe uitdaging. (:

  Beantwoorden

 14. ik ben van school gegaan op m’n 16 de, zonder diploma op zak dus jaren blijven ploeteren in de schoonmaak, 30 jaar lang tot ik om medische redenen moest stoppen, ben dan een opleiding gaan volgen als buschauffeur, doe dit ondertussen 10 jaar en zeg nu dat had ik jaren eerder moeten doen

  Beantwoorden

  1. Wat goed dat je uiteindelijk iets hebt gevonden dat je echt leuk vind! 🙂

   Beantwoorden

 15. Herkenbaar, ik zit ook al maanden in de knoop op jobgebied. Het gaat gewoon niet meer. Merendeels omdat ik een andere keuze heb moeten maken dan mij is opgelegd, maar ik hoop ooit terug gelukkig te worden in mijn job. Het is gewoon verkeerd dat men je taken oplegt die helemaal niet tot de jouwe behoren. Praten helpt niet, daar ben ik ondertussen ook wel achter gekomen. Het is gewoon heel moeilijk om terug mijn geluk in mijn job te vinden en ook omdat de zogenaamde job waarvoor ik heb gestudeerd aan het ‘uitsterven’ is. Dat is dan nog het moeilijkste om te begrijpen.

  Beantwoorden

  1. Dat is erg vervelend als je andere taken moet doen dan waarvoor je niet geleerd hebt. En balen dat je job aan het uitsterven is. Kun je misschien iets anders verzinnen wat er erg op lijkt? Ik hoop dat je je draai nog gaat vinden.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.