Mediteren om uit het slachtofferschap te stappen

Wanneer jou iets overkomt dat je niet leuk vindt is het makkelijk om de schuld buiten jezelf te leggen. Hier maak ik mijzelf ook heel vaak schuldig aan, omdat ik dan even vergeet dat door trauma’s uit het verleden mijn huidige overtuigingen geboren zijn. Door die overtuigingen trek ik alles in het heden aan zoals het nu is. Onder de overtuigingen zit het oude zeer zoals verdriet, boosheid, woede en andere gevoelens die wij vaak niet willen voelen. Zodra je beseft dat jijzelf verantwoordelijk bent voor alles dat in jouw leven gebeurt kun je ook de stap maken om dit voor jezelf te veranderen. Dit vereist toewijding aan jezelf, want het is niet eenvoudig.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven

Al sinds een langere tijd merk ik dat ik vaak het gevoel heb dat mensen niet naar mij luisteren. Vooral op de werkvloer maakte ik dat vaak mee: ik opperde een oplossing voor een probleem, of maakte een opmerking maar ik merkte dat mensen door mij heen praatten en mij niet uit lieten praten. Eerst was ik boos dat dit gebeurde en verweet het de anderen dat mij dit overkwam. Ik gedroeg mij als een slachtoffer door het probleem buiten mijzelf te  leggen.

Op een gegeven moment besloot ik in meditatie te gaan en contact te maken met mijn innerlijk kind over dit onderwerp. De ene keer voel ik de behoefte om in meditatie te gaan, de andere keer gebruik ik de ho’oponopono helingsvorm. In deze situatie gebruik ik een meditatie waarbij ik mezelf geleid, met een meditatieve muziek op de achtergrond. Ik gebruik de buikademhaling zodat ik alles echt voel. Tijdens de meditatie-oefening maak ik contact met de pijnplek; een spanning of pijn ergens in mijn lichaam. Ditmaal gebruikte ik de pijn van het niet gehoord voelen worden. Ik stel dan vragen aan mijn innerlijk kind en ik zal hier mijn innerlijke dialoog uitschrijven zoals die gebeurt tijdens de meditatie.

Ik: Ik ben nu compleet bij je, wil je misschien laten zien waarom je hier bent?

Ik begin mij verlaten te voelen, en ik merk op dat ik een kleine baby zie in een wiegje die aan het huilen is. Ik krijg gedachten door zoals: niemand luistert naar me, waar zijn papa en mama?

Ik: Wil je deze gevoelens aan mij geven? Wat kan ik voor je doen?

Ik krijg het gevoel dat de baby getroost wil worden en ik neem de baby in mijn armen. Verder voel ik dat de baby positieve affirmaties wil horen zoals: Je bent veilig, ik ben er nu voor je en ik luister naar je. Terwijl ik de baby troost voel ik verdriet loskomen en komen er enkele tranen vrij. 🙂 Ook voel ik de angst uit mijn kuiten wegtrekken dat ik niet gehoord voel. Terwijl dit gebeurt blijf ik de zinnen herhalen.

Ik: Heb je overtuigingen die je vasthoudt die losgelaten mogen worden?

Ik zie een papiertje verschijnen en er komen zinnen op: Ik word nooit gehoord. Ik ben altijd alleen en eenzaam. En nog meer. Ik voel dat ik dit papiertje in een vuur van de violette vlam mag verbranden. De violette vlam zorgt ervoor dat de negatieve overtuigingen wegbranden uit mijn energiesysteem. Vervolgens zorg ik dat de lege plekken die ontstaan zijn opgevuld worden met onvoorwaardelijke liefde vanuit mijn hart met mijn intentie. Op dat moment voel ik dat de baby ontspant en vrolijk naar mij lacht. Ik beloof haar dat ze nooit meer alleen zal zijn, omdat ik bij haar ben. En dat ik altijd naar haar zal luisteren.

Mediteren om uit slachtofferschap te stappen

Door deze meditatie heb ik een deel van mijn oud zeer los kunnen laten. Ik wil overigens wel zeggen dat ik super lieve goede ouders had. Toch kan het zijn dat een baby iets als een trauma ervaart ondanks alle liefdevolle zorg die het van de ouders krijgt. Het is dus ook niet mijn bedoeling om ouders schuldgevoelens aan te praten. De zwaarte van een trauma is voor iedereen verschillend en daarom kun je er eigenlijk geen oordeel aan geven.  Het ontwikkelen van trauma’s  is eigenlijk ‘normaal’ en zorgt ervoor dat je als volwassen mens die ervaringen meemaakt die jouw ziel heel graag wil ervaren in dit leven. Zonder die trauma’s zouden wij het perfecte leven hebben. Op zich ook niet verkeerd, maar onze zielen willen heel graag alle zijden van de cent meemaken: dus niet alleen onvoorwaardelijke liefde en in kracht leven maar ook de andere kant.

Het gevolg van het loslaten van dit oude zeer is dat ik hele andere situaties meemaak op het werk. Mensen luisteren naar mij. 🙂 Dit komt omdat ik deze pijn niet meer uitzend naar anderen, maar een hele andere energie uitzend: luister naar mij, want ik mag gehoord worden.

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook, Twitter of Bloglovin?

2 reacties


  1. Mooi artikel Marla. Ik heb het gelezen, ik heb naar je geluisterd. Je bent gehoord. xx

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.