Jezelf beschermen tegen negatieve energie?

Als er een ding is waar ik nog volop problemen mee heb in mijn leven dan is het wel om mezelf te beschermen van negatieve energie. Hoeveel beschermingen ik ook om mezelf heen zet, er komt altijd wel energie in mijn energiesysteem waardoor ik volloop. Ieder persoon die zichzelf identificeert met de term HSP en hooggevoeligheid zal dit waarschijnlijk beamen. Hoe kun je jezelf ECHT afsluiten? Hoe voorkom je het vollopen. Is er überhaupt wel iets aan te doen?

Grenzen stellen

In boeken over jezelf beschermen voor negatieve energie wordt er vaak gesteld dat je jezelf moet beschermen met duidelijke energetische grenzen. Ook lees ik dit advies veel op internet als ik op zoek ben naar tips om niet vol te lopen. Ik heb tijden gehad dat ik elke ochtend een visualisatie deed met energieën om mezelf heen zetten die me zouden beschermen, of het visualiseren van een koker om mezelf heen waarbij er gaatjes inzaten om positieve energie doorheen te laten maar negatieve niet. Ik heb het zo lang geprobeerd. Maar het hielp niet! Nooit. Ik liep altijd weer vol. Daardoor raakte ik enorm gefrustreerd en begon ik mezelf af te vragen waarom het mij niet lukte. Waarom kon ik mezelf niet afsluiten? Waarom lukte het bij blijkbaar iedereen behalve bij mij?

Deze vraag heeft mij heel erg lang bezig gehouden. Ondertussen begon ik als hooggevoelige ook nog eens te werken in een psychiatrische instelling. Ik weet niet of je wel eens in een verpleeghuis, ziekenhuis of ander soort huis ben geweest? Het stikt daar van de energieën. Voornamelijk negatieve energie. Gevoelens van de mensen die daar wonen als: angst, onzekerheid, verdriet, boosheid. Die mensen die moeten leren omgaan met het feit dat ze niet meer op zichzelf kunnen wonen. Dat ze afhankelijk zijn van anderen. Of de cliënten in de psychiatrie die te maken hebben met heftige angsten door wanen of hallucinaties. Al die energie hangt daar rond en die pik ik moeiteloos op.

negatieve energie

Leven in angst voor negatieve energie

De allereerste jaren dat ik fulltime begon te werken als verpleegkundige pikte ik al die energieën op. En door mijn onvermogen om mezelf af te sluiten begon ik enorm vol te lopen. Het gevolg daarvan was dat ik meeging in die negatieve vibe en ik ontwikkelde een depressie. Met de jaren heb ik langzaam aan geleerd om mezelf elke dag te legen na een dag werken. In het begin duurde het een half uur voordat ik mezelf weer mezelf voelde. Het frustreerde mij dat ik dit nodig had, want als ik mezelf kon beschermen dan was dit toch niet nodig? Deze vraag in mij heeft ervoor gezorgd dat ik een grote zoektocht ben aangegaan in mezelf. Ik wilde erachter komen waarom ik zo open stond. Waarom kon ik mezelf niet afsluiten en liep ik toch elke keer weer vol?

Het antwoord op deze vragen zijn wel gekomen, maar in een hele andere vorm dan ik aanvankelijk dacht. Wanneer ik het idee heb dat het slecht is om open te staan, omdat er anders energieën naar binnen kunnen waardoor ik volloop, dan verkeer ik in een staat van angst. Ik voel dan angst voor de negatieve energieën om me heen. Ik heb angst om vol te lopen. Ik heb angst om mezelf zo te voelen. En ik heb angst voor de negatieve energieën in mezelf en anderen om mij heen.

Negatieve energie of onverwerkte pijn?

In dit artikel heb ik continu gesproken over negatieve energie. Wat is negatieve energie? Het zijn gevoelens met een lage trilling, zoals angst, boosheid, verdriet enz. Heb ik deze gevoelens in mijzelf? Ja, eigenlijk wel. Ik kan mezelf bijvoorbeeld soms verdrietig voelen. Is het negatief omdat ik mezelf verdrietig voel? Eigenlijk niet, want het laat mij zien dat er iets is in mijn leven dat ik niet leuk vind. Waarom categoriseer ik dan verdriet als een negatief gevoel? Omdat het een gevoel is dat ik liever niet voel, dat ik liever negeer en wegstop. Wat gebeurt er dan als ik een negatief gevoel van een ander voel (als empathisch persoon)? Ik ga het tegenhouden om het te voelen, want het zorgt ervoor dat mijn eigen negatieve gevoel zichtbaar wordt. Wat gebeurt er dan? Ik loop vol. Wat zou er gebeuren als je het wel toeliet? Dan zou het door mij heen kunnen stromen zonder problemen. Wat heb je dan dus nodig? Liefde.

negatieve energie

Liefde is het eenvoudige antwoord op al mijn vragen. Ik kan mezelf proberen af te schermen vanuit angst voor al die negatieve energie om mezelf heen. Maar eigenlijk is het handiger als ik de gevoelens kan accepteren vanuit onvoorwaardelijke liefde. Dit betekent niet dat, omdat ik dit nu zo beslis, dat ik nooit meer volloop. Nee, ik loop nog steeds wel eens vol. Maar het accepteren van mijn eigen onverwerkte negatieve pijn heeft er al voor gezorgd dat ik veel minder snel volloop dan vroeger. Het heeft er ook voor gezorgd dat ik veel sterker in mijn schoenen sta. Want al die negatieve energie die ik voelde liet mij zien waar ik nog onbewuste onverwerkte pijn heb. Maar nu kan ik gericht aan de slag om die pijn alsnog te accepteren zodat de volgende keer deze specifieke energie niet meer vastloopt in mijn energiesysteem. Daarnaast blijf ik actief bezig met mediteren en hardlopen wat helpt de energiestroom in mijn systeem te bevorderen.

Het enige dat ik mijzelf nu nog afvraag is waarom andere mensen wel zichzelf kunnen afsluiten en ik niet. De enige reden die ik ervoor kan bedenken is dat dit een les voor mij is om te leren omgaan met negatieve energie. Als ik mezelf ervoor zou kunnen afsluiten had ik nooit kunnen leren dat het eigenlijk gaat om een andere gedachtegang: namelijk het accepteren en liefhebben van alle energie om mij heen. Als ik mezelf makkelijk had kunnen afsluiten voor de negatieve energie zou ik niet op zoek zijn gegaan naar het antwoord dat ik nu heb gevonden. Daarom is het volgens mij altijd zo dat er uitzonderingen zijn op de regel. Als je een methode toepast in je leven die bij anderen werkt en bij jou niet, kan het betekenen dat je een deel van de les nog niet hebt geleerd. Tot die tijd zul je het probleem blijven ervaren totdat het kwartje echt gevallen is.

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook, Twitter of Bloglovin

1 reactie


  1. Astrologisch bezien zijn mensen met veel planeten in watertekens erg gevoelig en vatbaar voor omgevingsenergie. Vaak zijn ze ook spiritueel bewust. En het is zeker zaak om je eigen gevoelens waar te nemen en te beseffen dat je zelf ook energie uitstraalt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.