Jaloezie – hoe ga je daar positief mee om?

Ik heb in mijn leven enkele malen te maken gehad met jaloezie. En iedere keer ging het erom dat iemand iets had wat ik niet had, maar oh zo graag wilde. Ik ambieerde dezelfde man, dezelfde carrière of hetzelfde lichaam. En bij elk onderwerp waar ik jaloers over was had het ook erg te maken met mijn eigen onzekerheid. Ik had negatieve overtuigingen over mezelf waardoor ik niet in staat was om hetzelfde te creëren in mijn leven. Mijn onvermogen om dat te doen zorgde ervoor dat ik afgunst voelde voor iemand die dat wel kon. Daarnaast plaatste ik mezelf ook graag in de slachtofferrol: waarom overkomt mij dat nou nooit? Waarom kan ik dat niet? Waarom ben ik niet goed genoeg?

Wat je kunt leren van jaloezie

En dat is volgens mij het belangrijkste om te beseffen als je jaloezie voelt. Je ziet iemand die wél heeft wat jij wilt, maar voor jou is het onbereikbaar. Daarnaast geloof je ook nog eens dat jij het niet kan, of mag hebben door negatieve overtuigingen. Daardoor voel je je machteloos en vraag je je af waarom de ander het wel kan/heeft en jij niet. Dat zorgt ervoor dat je boos/verdrietig voelt en dit projecteert op de ander. Je probeert de ander kleiner te maken (bijvoorbeeld door nare opmerkingen) zodat jij je beter voelt. Dat laatste gebeurt vaak onbewust.

Als jij bij jezelf te raden kan gaan en kan inzien dat je jaloers bent op iemand dan kun je er ook iets aan veranderen. Draai je focus van de ander naar jezelf en ga bij jezelf na waarom jij denkt dat jij niet hetgeen hebt wat je graag wil. Welke negatieve overtuiging zit erachter? Welke gedachten heb je vaak over jezelf met betrekking tot dat onderwerp? Deze vragen zullen je helpen om voor jezelf duidelijk te maken wat het is dat jij stiekem bewondert in de ander en wat jij zelf ook graag zou willen in je leven. Deze gegevens kun je vervolgens weer gebruiken om je leven te veranderen.

Jaloezie

Verander je negatieve overtuigingen over jezelf en de wereld

Een paar jaar geleden was ik heel erg jaloers op vrouwen die een relatie hadden. Op dat moment was ik single en ik was ervan overtuigd dat ik nooit een relatie zou krijgen. Daarnaast had ik een heleboel negatieve overtuigingen over mezelf: mannen willen mij niet, mannen willen maar een ding, mannen zien mij niet staan. Deze overtuigingen zorgden ervoor dat er precies gebeurde wat ik niet wilde. De enige manier om wel te krijgen wat ik wilde was mijn eigen overtuigingen veranderen. Door mijn negatieve overtuigingen los te laten begon ik langzaam te veranderen. En plotseling was er een man in mijn leven die nu al vier jaar met mij samen is.

Als je jaloezie voelt is dat een teken dat je ontevreden bent over waar je nu bent in je leven. Je ziet iemand die wel die dingen heeft die jij graag wilt. Jaloezie is dan een logische reactie. Je voelt jezelf niet bekwaam genoeg om hetzelfde te creëren in je leven, want je denkt dat je het niet kan. Vaak zit je ook nog in het slachtofferschap (de gedachten: waarom zij wel, en ik niet?). Door uit het slachtofferschap te stappen en in te zien dat je zelf iets kunt veranderen aan je leven, kun je duidelijke stappen zetten richting het leven ervaren zoals je graag zou willen.

Het eerste waar je bewust van zult moeten worden is wat je zo graag wilt. Daarna zul je erachter moeten komen welke gedachten en overtuigingen jou ervan weerhouden om het te creëren in je leven. Misschien heb je wel een negatief zelfbeeld over jezelf. Of denk je dat je niet waardig genoeg bent. Jij kunt erachter komen welke dat zijn en deze loslaten. Er bestaat een eenvoudige manier om je negatieve overtuigingen te veranderen. Deze wil ik graag met jou delen. Voor een uitgebreide uitleg kun je hier meer lezen.

jaloezie

Methode voor het loslaten van een negatieve overtuiging

Wanneer ik een negatieve gedachte heb over iets of iemand en ik ben er bewust van, gebruik ik de volgende methode. Ik probeer bij mezelf te onderzoeken waar die gedachte vandaan komt en welke overtuiging erachter zit. Dit doe ik door in meditatie mezelf de vraag te stellen: waardoor komt het dat ik deze gedachte heb? De overtuiging die dan omhoog komt, dit kan een gedachte zijn die in je opkomt, schrijf je in gedachten op een papiertje. Vervolgens ga je onderzoeken of er nog meer gedachten zijn die omhoog komen. Wanneer je alle gedachten en overtuigingen heb opgeschreven die omhoog zijn gekomen verbrand je deze in een vuur. Vuur is een transformerende energie en door het papier te verbranden geef je aan dat je deze gedachten en overtuigingen wil loslaten. Je kunt daarna voelen dat er gevoelens omhoog komen zoals verdriet, angst, boosheid. Dit zijn vaak gevoelens die samenhangen met de negatieve overtuiging. Dit hoeft trouwens niet altijd voor te komen. Als alles is losgekomen kun je een positieve overtuiging opschrijven, of het zo laten als het is.

Het kan voorkomen dat het je niet lukt om erachter te komen waarom je een bepaalde gedachte hebt. Het beste wat je dan kunt doen is duidelijkheid vragen aan je gidsen en het loslaten. Je kunt dan op een later moment alsnog de negatieve overtuiging loslaten.

Heb geduld

Het loslaten van negatieve overtuigingen kan een langdurig proces zijn. De ene keer merk je onmiddellijk positieve verandering en de andere keer merk je dat er nog andere negatieve overtuigingen zijn die je nog tegenhouden te creëren wat je wel wilt. Als je het proces durft aan te gaan zul je merken dat jij je langzaam maar zeker steeds prettiger gaat voelen en dat er dingen naar je toe komen die je nooit voor mogelijk had gehouden. Het enige dat ervoor nodig was dat jij er anders over ging denken.

Durf jij te erkennen dat je jaloers bent? Denk je dat deze methode je kan helpen om je overtuigingen te veranderen?

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook, Twitter of Bloglovin?

9 reacties


 1. Gelukkig heb ik zelden last van jaloezie nu ik ouder ben. Maar anderen die om wat voor reden die ik vaak niet begrijp jaloers zijn naar mij toe wat ik als HSP voel maar anderen vaak niet als eigen afgunst of jaloezie herkennen of erkennen. Dat vind ikzelf het lastigst. Het geeft veel negativiteit en vaak om kleine onbenullige dingen, onbegrijpelijk denk ik dan. Laten we allen met onszelf aan de slag gaan en niet denken dat een ander het leuker of beter heeft. het gras ……..
  We zijn allemaal weleens onzeker of twijfelachtig. So what. Zoek het bij jezelf.
  Dan ontwikkelt ieder mens en straal je zelfvertrouwen uit en trek je vanzelf positieve mensen en situaties aan.
  In de praktijk van aale dag is dit natuurlijk wel wat ingewikkelder dan de woorden alhier.

  Beantwoorden

  1. Hoi Nicolette,

   ik herken jouw verhaal heel goed, want ik voel het ook heel goed aan (helaas). Het enige dat je in deze kunt doen is je eigen stukje aanpakken en hopen dat de ander dat ook ooit gaat doen.
   Het is soms wel makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik begrijp je frustratie helemaal. Wat een mooie wereld zou het dan zijn. 🙂

   Groetjes Marla

   Beantwoorden

 2. Mooi stukje. Je hebt inderdaad zelfinzicht nodig om het waarom te kunnen begrijpen en om actie te kunnen ondernemen. Fijn dat je mensen erop wijst en uitlegt wat ze kunnen doen om verandering mogelijk te maken.

  Beantwoorden

  1. Ik hoop dat mijn artikelen niet te belerend over komen. 😉 Bedankt voor je compliment.

   Beantwoorden

 3. Mooi stuk en zo herkenbaar. Het heeft mij ook even wat tijd gekost om te beseffen dat mijn jaloezie kwam vanuit een onzekerheid in mezelf en over mijn eigen leven. Als ik tegenwoordig jaloers ben probeer ik het wel op tafel te leggen en ik merk dat daardoor het al minder zwaar wordt en ik het beter kan relativeren. Het blijft echter een lastig proces 🙂

  Beantwoorden

  1. Wat goed dat je dat besef hebt gekregen en hebt geleerd om het te relativeren. Dat is al een grote stap in de goede richting. 🙂 Het zal misschien makkelijker worden hoe vaker je er bewust van word.

   Beantwoorden

 4. Jaloersie vind ik echt een lastig punt. Gezien je soms niet echt iets kan doen. Soms ben ik onbewust heel jaloers

  Beantwoorden

 5. Goed artikel! Ben niet persé jaloers maar wel een beetje bezitterig, denk ik. Lijkt veel op mekaar.

  Beantwoorden

 6. Wat een prachtig artikel. Het is heel erg waar dat jaloezie vaak voortkomt uit eigen onzekerheid. Ik herken dat soms wel bij mezelf. Andersom hoor ik ook vaak dat mensen jaloers zijn op mij. Dan begrijp ik niet goed waarom. Maar zij zien alleen een bepaald stukje, hetgeen wat zij ook willen hebben. De rest van het verhaal kennen ze niet. En ik ken het hele verhaal niet van de mensen waar ik soms jaloers op ben.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.