Het hartsbewustzijn versus het egobewustzijn

Het hartchakra is gelegen in de borst en is het centrum van je chakrakoord. Het hartscentrum reguleert liefde en eenheid. Deze chakra staat voor acceptatie van jezelf en hoe je bent. Het egobewustzijn komt voort vanuit je mind, je gedachten. Het egobewustzijn hanteert normen en waarden en zal vanuit dat oogpunt aspecten van jezelf veroordelen. Het is het tegenover gestelde van acceptatie en eenheid; namelijk weerstand en gescheidenheid.

In onze samenleving leren wij te leven met ons egobewustzijn. Rondom ons heerst gescheidenheid en weerstand tegen mensen/dingen die anders zijn dan onszelf. Wij veroordelen anderen, maar net zo goed aspecten van onszelf. Deze veroordelingen zorgen voor weerstand en haat. Het ego zegt: alles dat anders is, is slecht, want het vormt een bedreiging. In de samenleving is goed te zien dat er wordt geleefd vanuit het egobewustzijn: er heerst (nog steeds een vorm van) armoede, oorlog, haat en gescheidenheid in de wereld.

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die in gaan zien dat deze vorm van bewustzijn niet de juiste is. Zij keren zich steeds meer naar het hartsbewustzijn waar acceptatie en liefde heerst. Ieder van ons zal leren om aspecten in zichzelf te gaan accepteren. Alles dat in onszelf leeft spiegelt zich vervolgens in de buitenwereld.

De buitenwereld fungeert als een spiegel, alles dat je meemaakt is een afspiegeling van iets dat je in jezelf voelt. Kom je iemand tegen die onaardig tegen je doet vanuit jaloezie, dan betekent het dat je over een bepaald aspect jezelf nog niet accepteert. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je jezelf verafschuwt omdat je soms jaloerse gevoelens hebt naar andere mensen. Deze jaloerse gevoelens kunnen voortkomen vanuit het jezelf niet accepteren zoals je nu op dit moment bent. Zodra je dit kan inzien en accepteren dat jij soms ook jaloezie voelt en jezelf accepteert zoals je nu bent zal je deze spiegel niet meer meemaken. De wereld laat op die manier zien op welke punten wij nog niet in het hartsbewustzijn zijn, maar in het egobewustzijn.

Door bewust naar jezelf te leren kijken tijdens momenten waarin je ego wordt aangeraakt kun je leren de weerstand en veroordeling in jezelf los te laten. Elke veroordeling die jij over jezelf hebt is eigenlijk een leugen. Vaak word in de samenleving een standaard gezet waaraan iedereen moet voldoen. Houd jij je niet aan die standaard, ben je anders en voldoe je niet aan de norm. Vaak zullen mensen zichzelf hierdoor gaan haten, omdat ze niet hetzelfde zijn zoals de standaard die is beslist door onze samenleving. De standaard wordt neergezet door de samenleving met behulp van reclames, populariteit enzovoorts. In de reclame word bijvoorbeeld gezegd dat je als vrouw slank moet zijn. Het gevolg van deze norm is dat heel veel vrouwen of zichzelf uithongeren en zichzelf haten, of dikker zijn en zichzelf haten. Er zijn maar weinig vrouwen die zichzelf accepteren ook al voldoen ze niet aan de norm. Zelfs vrouwen die wel aan die norm voldoen voelen zich vaak onzeker, omdat ze voorgeschoteld krijgen dat ze er altijd aan moeten voldoen. Deze vrouwen ontzeggen zich veel om maar aan die norm te kunnen voldoen.

Hoe anders zou het zijn als wij vanuit ons hartsbewustzijn naar deze normen zouden kijken. De norm zal zijn dat alles geaccepteerd is. Om dit bewustzijn in onze samenleving te creëren kunnen wij zelf het volgende doen. Leer om jezelf te accepteren zoals je bent en daarmee ook hoe anderen zijn. Accepteer dat iedereen anders is, maar accepteer vooral jezelf zoals je nu bent. Als jij jezelf kan accepteren, zonder te voldoen aan de gestelde egobewustzijnsnorm betekent het dat je naar jezelf kan kijken vanuit je hart. Mocht je toch nog ergens onzeker over zijn, betekent het dat je nog probeert aan die norm te voldoen. Misschien is het belangrijker om die norm los te laten in plaats van proberen aan die norm te voldoen.

Volg je FreeSpirit4You al op Bloglovin en Facebook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.