Gastblog: Wat heeft een knuffel met een healing te maken?

Binnen drie weken tijd heb ik al twee mensen hetzelfde horen verzuchten. “Weet je waar ik behoefte aan heb? Aan een intense knuffel. “ Het klinkt zo simpel. Maar er zit zoveel behoefte en hunkering achter deze woorden. Als een pan vol kokende vloeistof, waar de deksel even omhoogschiet en er een klein tekstwolkje uitkomt met daarin die elf woorden …….“Weet je waar ik behoefte aan heb? Aan een intense knuffel. “ En dicht is de pan weer. Weg tekstwolkje. Over en voorbij. We zagen en hoorden even het topje van de ijsberg, het puntje van de tong.

Er zijn op internet voldoende  artikelen te vinden waarin ons heel expliciet en theoretisch wordt uitgelegd wat een knuffel met ons doet. Welke hormonen worden wakker geschud, wat er voor spannende stofjes worden aangemaakt in ons brein. En wat dat allemaal veroorzaakt in ons lijf. Over die wetenschappelijke kant wil ik het hier niet hebben. Waarover dan wel ?

Marla heeft me uitgenodigd om als gastblogger iets te schrijven over knuffels. Uiteraard voel ik me zeer vereerd. Al lang ben ik een trouwe volger van Marla’s blogs en ik ben ooit enkele malen proefpersoon geweest in haar healing&reading praktijk.  Marla is altijd heel open in het schrijven van dingen over zichzelf. Daarbij legt ze dan uit op welke manier zij is omgegaan met wat ze bij zichzelf tegenkwam aan spanning, verdriet, emoties, teleurstelling. Maar ook benoemt ze de positieve healende kant van er boven op komen, creatief zijn, negatieve gedachten de baas zijn, depressies wegblazen, gidsen om hulp vragen, kaarten trekken, voor zichzelf opkomen, durven, krachtig in het leven staan. Heel veel teksten, heel veel zorgvuldig door haar opgetekende gedachtenpatronen. Ik lees Marla’s blogs altijd met veel interesse en plezier.

Wat rondwandelend op internet, een van mijn hobby’s, kom ik steeds zoveel andere websites tegen van spirituele “collega’s” van Marla: healers, readers, goeroe’s, bedenkers. Ook lieden die zichzelf een gids vinden, die zichzelf een of meerdere bijna goddelijke eigenschappen toedichten. Je kunt overal terecht voor consulten, readings, holistische bijzonderheden, zelfs coachings, en wat ze nog meer bedenken voor spiritueel aanbod. De ene praktijk ziet er nog interessanter uit dan de andere, en allemaal hebben ze één ding gemeen: alles wat verder gaat dan blogs is gewoon tegen betaling.

Uit één van Marla’s eerdere blogs herinner ik me haar overweging of het wel gepast is om als doorgever van energie en positiviteit je daarvoor te laten betalen. Ik ben overigens nog geen praktijk tegengekomen waar je ook per pinpas kon betalen. Dus echt: contant geld tegen het ontvangen van energie uit de kosmos. En ik ben het daar helemaal mee eens. Ook een healer moet brood met iets erop kunnen eten. Dit spirituele vak kost de beoefenaar zoveel mentale energie waardoor er vaak niet genoeg kracht overblijft voor een reguliere baan, zo die er al is. Het is niet vreemd dat de klant moet betalen voor een advies of sturing.

Echter, dit betaalaspect werpt bij velen een drempel op. Voor het tarief van een spiritueel consult kun je soms voor een week boodschappen in huis halen. Heb je voldoende geld in de knip, dan is dat geen probleem. Maar moet je met veel minder rondkomen, dan bestaat de kans dat je het spirituele genot aan je neus voorbij ziet gaan. Jammer. Maar vanuit de kant van de healer begrijpelijk.

Terug naar het onderwerp. Behalve van de blogs van Marla, van reading&healings en andere spirituele praktijken, word ikzelf ook altijd heel blij van een liefdevolle knuffel. Tegenwoordig heet dat ”een hug”. Kom je nietsvermoedend de trein uit, dan staat er een clubje “free huggers” je op te wachten in de stationshal. Doe je de zaterdagse boodschappen in de buurtsuper, dan word je bij het wegzetten van je karretje besprongen door een enthousiaste “free hugger” die je nog even een fijn weekend wil wensen. Waarbij volgens mij “free” staat voor zowel vrijblijvend en voor gratis. Als ik op YouTube de filmpjes bekijk van die “free huggers”, dan valt me iets op. De eerst vaak strakke gezichten van de voorbijgangers worden automatisch zacht en stralend als ze zo’n gratis knuffel gekregen hebben. De camera volgt hen. Vaak kijken ze nog eens om als ze de “hugspot” verlaten hebben, en nog steeds zie je dan die ontspannen blik in hun ogen, en de lach op het gezicht. Stralend. Ze vonden het fijn, ze genoten ervan. Ze zijn verrast,  en hebben zomaar een liefdevol cadeautje ontvangen.

wat heeft een knuffel met een healing te maken?

Natuurlijk zijn er weer lieden op dit gratis initiatief ingesprongen die met het uitdelen van knuffels inmiddels hun brood verdienen. Ook dat moet kunnen in ons vrije land. Ondernemerschap wordt aangemoedigd mits je je aan de regels houdt. En ook hier kunnen de vermogenden genieten van wat een niet-seksueel getinte knuffel met je doet. Zolang als je wilt, tegen uurtarief. En ook hier staan de niet-zo-vermogenden met de hand op de knip in de figuurlijke kou.

Zelf ben ik voorstander van het organiseren van bijeenkomsten waar mensen in een veilige sfeer onderling niet-seksueel getinte knuffels kunnen uitwisselen. Gratis. Ik denk er weleens over om via de toepassing www.meetup.com een dergelijke mogelijkheid op te zetten. Een gratis website waar wereldwijd kleine groepjes gelijkgestemden iets “in real life” ondernemen, van taalles tot wandelen, en samen koken, de natuur ingaan en het beoefenen van allerlei hobby’s. Dit groepsgewijs fijn en veilig knuffelen zou daar prima onder kunnen vallen.

Allen weten wij immers wat een gemeende knuffel met je kan doen. Dat weten wij al van baby-af-aan. Velen van ons hebben in hun leven gelukkig heel wat liefdevolle knuffels mogen delen. Door omstandigheden kan daaraan een einde zijn gekomen. Dat merk je vaak bij ouderen van wie de partner overleden is. Of bij alleengaanden, of ook bij mensen die wel een relatie hebben maar helaas toch ook daar een integere aanraking missen op z’n tijd. En er zijn zelfs mensen die om redenen nog nooit een knuffel hebben gehad maar er zo enorm naar verlangen.

Het lezen en zelf toepassen van blogs over verwerking van verdriet en het omgaan met depressies is één van de manieren om “er weer bovenop te komen” of op zijn minst door te gaan met (over-) leven.  Het ontvangen van readings&healings is een andere goede manier. Laten we met zijn allen evenwel niet vergeten hoe simpel en betaalbaar het ook kan zijn door het delen, op een goede en gewenste manier, van een knuffel met een ander mens. Liefdevol en hartverwarmend.

Joost Kreuger (gastblogger – juni 2016)

 

2 reacties


    1. Bedankt voor het compliment, D. Met plezier en gevoel geschreven.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.