Angst loslaten…. Hoe doe je dat?

Afgelopen maand heb ik heel veel angst ervaren. Ik merkte dat de angst ontstond door negatieve gedachten. Die negatieve gedachten werden gecreëerd door een gebeurtenis met een negatieve impact op mijn leven in het verleden. Het was dus zaak om erachter te komen welke negatieve gedachten ik bleef herhalen in mijzelf, welke gebeurtenis daar de oorzaak van was en welke gevoelens er daar weer achter zaten. In onderstaande methode leg ik je precies uit welke stappen je kunt nemen om jouw angst aan te kijken en de blokkade erachter toe te kunnen laten. Het is handig om deze methode te doen tijdens een meditatie.

1. Transformeer jouw gedachten in je energieveld

De aller eerste stap is om erachter te komen welke gedachten jij denkt waardoor jij je angstig gaat voelen. Deze gedachten zijn vaak automatische gedachten die je onbewust hebt tijdens situaties in je leven waardoor je angst kunt gaan voelen. Door er bewust van te worden welke gedachten dit zijn, kun je er mee aan de slag om ze los te laten.

Tijdens de meditatie ga je onderzoeken welke gedachten dit zijn als volgt. Breng de angst die je voelt omhoog en vraag aan jezelf: welke gedachten veroorzaken deze angst? Vervolgens wacht je af wat er in je opkomt. Alle gedachten die nu omhoog komen schrijf je op een blaadje. Dit kun je visualiseren, maar je kunt het ook in het echt doen. Als je het gevoel hebt dat alle (negatieve) gedachten zijn opgeschreven visualiseer je een vuur voor je. Dit vuur is paars en het wordt de violette vlam genoemd. Als je het papier met de negatieve gedachten in dit vuur verbrand, zal de violette vlam (wat een transformerende energie is) de negatieve gedachten uit jouw energieveld branden door het te transformeren in positieve energie. Ook kun je het echte papier met jouw gedachten verbranden op een veilige manier. In beide gevallen zal de violette vlam jou helpen om je negatieve gedachten uit je energie systeem (je aura en chakra’s) te transformeren. Wees ervan overtuigt dat dit zo is.

angst

2. Transformeer de blokkade van energie die je angst veroorzaakt

De gedachten die je hebt getransformeerd waren een product van een blokkade van energie. Deze blokkade is gevormd door een gebeurtenis in je leven die je nooit meer wilt meemaken, of die een negatieve impact had op jouw zelfvertrouwen. Dit hangt er vanaf met wat voor angst je te maken hebt. Het is nu belangrijk om erachter te komen welke gebeurtenis jouw blokkade heeft veroorzaakt. En dit kun je als volgt doen.

Ga in meditatie en stel je jouw angst voor. Voel het en probeer erachter te komen waar deze blokkade zich bevind. Veel angst blokkades kunnen bij de knieën of voeten zitten. Maar als het gaat om angst met betrekking tot liefde, kan deze zich ook bevinden bij je hartchakra, je armen en/of handen. Angst met betrekking tot je zelfvertrouwen kan zitten bij je navel of net onder je ribben bij je derde chakra.

Je kunt een blokkade herkennen aan een koud gevoel of strak trekkerig gevoel. Echter als je het lastig vind om dit te voelen kun je ook op een andere manier contact maken met deze blokkade. Je kunt jouw angst visualiseren als een klein kind door je dit voor te stellen. Jouw onderbewustzijn zal vanzelf een kind aan je geestesoog laten verschijnen die de blokkade weerspiegelt.

In beide gevallen kun je in gesprek gaan met de blokkade. Als je weet waar de blokkade zich bevind, ga je vanuit je hart bewust voelen bij de blokkade. Vraag in jezelf (of het kind wat jouw angst voorstelt): Welke gebeurtenis heeft deze blokkade veroorzaakt? Stel jezelf open om het antwoord te ontvangen; dit kan op vele manieren. Misschien beleef je de situatie in een herinnering opnieuw. Of je ‘weet’ het antwoord opeens. In elk geval is er geen goed of fout.

angst

Indien je geen antwoord krijgt kan het zijn dat je jezelf afschermt omdat je het eng vind om het te voelen. Maar het kan ook zijn dat je antwoord ligt bij een vorig leven, waardoor het soms lastiger is om een voorstelling te maken van waar je blokkade vandaan komt. Wees niet ongerust, maar probeer verder te gaan met de volgende stap.

In beide gevallen vraag je jezelf nu af welke gevoelens er achter deze situatie zit. Ook als je de situatie zelf niet voor je kan halen, kunnen er wel gevoelens omhoog komen. Het is nu belangrijk om deze gevoelens toe te laten tot je bewustzijn, want daardoor kun je de bevroren energie transformeren en weer laten stromen.

Transformeer de gevoelens met behulp van een ademhalingsoefening

Dit kun je doen door een ademhalingsoefening te doen. Bij elke inademing stel je jezelf voor dat de gevoelens steeds groter word en dichter naar je hart stroomt. Het is niet de bedoeling om te proberen het gevoel weg te duwen of te denken. Probeer het juist naar je toe te halen. Door het naar je hart te ademen geef je het namelijk de erkenning en acceptatie die het nodig heeft.

Probeer bij je gevoel te blijven en het toe te laten. Dit kan erg lastig zijn en je ego kan je gaan tegenwerken door te proberen je af te leiden met gedachtes. Als je merkt dat je in je hoofd bent, richt je aandacht weer op je gevoel en wat je probeert toe te laten. Deze manier van blokkades transformeren kan erg lastig zijn als je het niet gewend bent. Maar zoals met alles geld: oefening baart kunst.

angst loslaten

Herhaal het stappenplan

Ik heb gemerkt dat hoe vaak ik een bepaalde angst ook heb toe gelaten en laten stromen; vaak komt er dan weer een nieuwe angst omhoog. Ook merk ik dat bij verschillende blokkades dezelfde negatieve gedachten zitten. Het lijkt dan net alsof het je niet is gelukt om je angst los te laten, omdat je dezelfde dingen voelt. Maar toch boek je dan vooruit gang. Het kan namelijk heel goed zijn dat je bij verschillende herinneringen dezelfde negatieve gedachten en gevoelens hebt opgeslagen. Jouw onderbewustzijn brengt deze herinneringen een voor een omhoog om gezien en gevoeld te worden.

Ik hoop dat ik deze stappenplan een beetje duidelijk heb kunnen uitleggen. Het valt mij op dat ik het erg lastig vind om te beschrijven hoe je dit kunt doen, omdat ik het schrijf vanuit mijn eigen gevoel, wat ik erg lastig vind om onder woorden te brengen. Als je vragen hebt, stel ze alsjeblieft hieronder in de reacties. Wanneer ik tijd heb zal ik dan proberen antwoord te geven.

Volg je FreeSpirit4You al op Facebook of Bloglovin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.